به گزارش تاج خبر، «یانی یوهانس رایانا» روز چهارشنبه در مراسم یادبود «الن ووسالو» معروف به مادر درناها در دانشگاه مازندران اظهار کرد: مازندران و ایران سرشار از شگفتی هستند و توسعه روابط ایران و فنلاند همواره مورد تاکید بوده است.
وی خاطر نشان کرد: به طور قطع ظرفیت های مازندران و ایران را به سرمایه گذاران کشور فنلاند اعلام خواهیم کرد تا آنان به ایران بیایند و این شگفتی ها را لمس کنند.
سفیر فنلاند در ایران در ادامه با ابراز خوشحالی از حضور در این مراسم عنوان کرد: «الن ووسالو» معروف به مادر درناها، با افتخار یک فنلاندی بود و هر وقت که با ایشان صحبت میکردم، میگفت که عاشق فنلاند و ایران است. احساس میکنم وی همواره ارزشهای کشورم مانند تابآوری، فروتنی و عشق به طبیعت را با یک روح بسیار آرام و قدرتمند با خودش میبرد.
یوهانس رایانا افزود: الن، بانویی که قدرت، مهربانی و عزم خاموش روح او همگان را تحت تاثیر قرار داد. او برای این که بیش از ۵۰ سال برای محافظت از پرندگان مهاجر، بهویژه برای محافظت از گونه در خطر درنای سیبری سخت تلاش کرد، به عنوان مادر درنای برفی شناخته میشد.
سفیر فنلاند در ایران با اشاره به علاقه این بانوی فقید به طبیعت اظهار داشت: کارها و تلاشهای او در تالابهای ایران، فقط در راستای علم و دانش نبود، بلکه نشانه عشق، علاقه و دلسوزی او برای طبیعت، مردم و تعادل بین مردم و طبیعت بود. در سال ۲۰۱۶، وی نشان شایستگی و افتخار رز سفید را از رییسجمهور فنلاند دریافت کرد. نشانی که به منزله احترام و قدردانی از او برای تلاش مادامالعمر برای حفاظت از محیطزیست و همچنین درک بالای او از مسایل فرهنگی بود.
وی افزود: الن به ما نشان داد که حتی یک انسان هم میتواند باعث تغییر شود و میراث او در تالابهایی که او از آنها محافظت میکرد و در قلب تمام کسانی که او الهامبخش آنها بود ادامه دارد.
به گزارش تاج خبر، «الن ووسالو» جانورشناس، پژوهشگر، روزنامهنگار و مؤسس انجمن درنای سیبری از دهه ۵۰ ساکن شهر رویان مازندران شده بود و به دلیل بیش از پنج دهه حضور و فعالیت پژوهشی درباره پرندگان مهاجر به ویژه درناهای سیبری در این استان به مادر درنای سیبری شهرت داشت.
او در بیش از ۵۰ سال حضورش در مازندران ساکن شهرهای فریدونکنار، بابلسر و رویان بود و علاوه بر فعالیتهای پژوهشی مستمر، ارتباط نزدیک و پررنگی با جوامع محلی نیز داشت.
مادر درناهای سیبری که دانش آموخته مقطع کارشناسی جانورشناسی از دانشگاه یو. سی. ال. اِی (UCLA) امریکا بود و مدرک کارشناسی ارشد روزنامهنگاری را نیز اخذ کرده بود، روز ۲۰ دی در سن ۹۵ سالگی درگذشت و پیکرش روز ۲۱ دی سال گذشته با حضور تعدادی از مسئولان، کنشگران حوزه محیط زیست و شهروندان منطقه در آرامگاه رویان به خاک سپرده شد.
او پنج دهه پیش، پس از ازدواج با همسر ایرانیاش راهی مازندران شد و به فریدونکنار رفت تا دسته باقیمانده از گله غربی درناهای سیبری را که هر سال به مازندران میآمدند مشاهده کند و پس از مدتی ساکن مازندران شد.
ووسالو علاوه بر فعالیتهای پژوهشی و علمی متعدد در زمینه جانورشناسی، پرندگان مهاجر، بیوتکنولوژی، بیوشیمی، نانوتکنولوژی و شیمی، با چند دانشگاه کشور از جمله دانشگاه مازندران نیز همکاریهایی داشت.
علاقه وافر او به درناهای سیبری سبب شد که برای سالهای طولانی همواره در فریدونکنار حضور پررنگی داشته باشد و به بخشی از جامعه محلی تبدیل شود. او در چند دهه فعالیتش تلاش کرد تا علاوه بر فعالیتهای علمی، شکارچیان و دامگاهداران و بومیان منطقه را نیز برای دست کشیدن از شکار متقاعد کند و گامهای زیادی در زمینه فرهنگسازی برای پیشگیری از شکار برداشت.
تلاشهای گسترده و مستمر الن ووسالو از او چهرهای شناخته شده و اثرگذار در زمینه پرندگان مهاجر مازندران ساخت. او نخستین پژوهشگری بود که در ایران کار پژوهشی روی درناها را آغاز کرد. بارها در همایشهای علمی متعدد حضور یافت و تجارب خود را ارائه کرد و اقداماتش نیز در برخی رویدادهای محیط زیستی مورد تجلیل و تقدیر قرار گرفت. مادر درنای سیبری سال ۱۳۹۶ در نخستین همایش زیستوران بوم ایران که در ساری برگزار شده بود به پاس چند دهه فعالیت در زمینه پرندگان مهاجر مازندران تجلیل شد.