حجتالاسلام والمسلمین مجید پوراندخت در گفتوگو با تاج خبر به مناسبت سالروز اقامه اولین نماز جمعه در کشور پس از انقلاب اسلامی، به تبیین جایگاه و کارکردهای نماز جمعه پرداخت و آن را «سنگر فرهنگی و میعادگاه مؤمنان» خواند.
نماز جمعه؛ همسنگ حج و نمایش حرکت عظیم اجتماعی
وی با اشاره به جایگاه رفیع نماز جمعه در آموزههای دینی، گفت: نماز جمعه در منظر روایات همسنگ حج است و از آن به “حج مساکین” تعبیر میشود. حضور در این نماز، علاوه بر عبادت، تجدید بیعت با ولایت و ایستادگی در برابر جبهه باطل است.
امام جمعه زابل افزود: نماز جمعه تنها یک عبادت فردی نیست، بلکه نمایشی از یک حرکت عظیم اجتماعی است که در آن عقل، سیاست، معنویت و اخلاق در هم تنیده شدهاند.
کارکردهای سهگانه نماز جمعه
حجتالاسلام پوراندخت کارکردهای نماز جمعه را در سه بعد عبادی-معنوی، سیاسی-اجتماعی و فرهنگی-تربیتی برشمرد و گفت: در بعد عبادی و معنوی: تقویت روح بندگی، تزکیه نفس و خضوع در برابر خداوند است. در بعد سیاسی و اجتماعی: تبیین مسائل روز، روشنگری درباره توطئههای دشمنان و تقویت همبستگی اجتماعی در مسیر اهداف انقلاب است و در بعد فرهنگی و تربیتی: ترویج اخلاق، گسترش فرهنگ مقاومت و عدالتطلبی و پاسخگویی به شبهات جوانان است.
امام جمعه؛ نماینده فرهنگی و سیاسی رهبری
وی با تاکید بر نقش امام جمعه گفت: امام جمعه حلقه اتصال مردم و حاکمیت اسلامی است و باید همچون چشمهای جوشان از حکمت، بصیرت، امید و آگاهی باشد.
امام جمعه زابل افزود: امام جمعه باید صدای بیصدایان، مدافع عدالت و پرچمدار حقیقتطلبی باشد و از تریبون نماز جمعه برای هدایت نسل جوان، مقابله با جنگ نرم و حمایت از حرکتهای انقلابی استفاده کند.
ویژگیهای امام جمعه موفق
حجتالاسلام پوراندخت ویژگیهای امام جمعه موفق را اینگونه برشمرد و گفت: مردمی بودن: درک دردها و دغدغههای مردم و انتقال آن به مسئولان. هدایتگری فکری و دینی: تقویت ایمان و بصیرت با خطبههای روشنگرانه و وحدتآفرین: جلوگیری از تفرقهافکنی دشمنان میان اقشار مختلف جامعه. پاسخگویی به شبهات: مقابله علمی با شبهات و امیدآفرینی در جامعه از جمله ویژگیهای امام جمعه موفق است.
انتظارات مردم و مسئولان از نماز جمعه
وی با اشاره به انتظارات مردم و مسئولان از نماز جمعه، گفت: نماز جمعه نباید یک مراسم تشریفاتی باشد، بلکه باید به منبع هدایت و تکیهگاه فکری تبدیل شود. مردم انتظار دارند مشکلات معیشتی، اشتغال، اجتماعی و فرهنگی از این تریبون پیگیری شود و مسئولان نیز انتظار نقد سازنده و راهنمایی دلسوزانه دارند.
نماز جمعه؛ مدرسه فکری و سنگر مبارزه با جهل
امام جمعه زابل تاکید کرد: نماز جمعه باید به مدرسهای فکری تبدیل شود که در آن معارف دینی آموزش داده شود، مسائل جهانی تحلیل گردد و جامعه به لحاظ سیاسی رشد کند. این نماز، سنگری برای مبارزه با جهل، فقر، تبعیض و دشمنان دین و انقلاب است.
اقدامات عملی در منطقه سیستان
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات عملی در منطقه سیستان اشاره کرد و گفت: با توجه به هممرز بودن با افغانستان و پاکستان، این منطقه هم ظرفیتها و هم آسیبهایی دارد، از جمله قاچاق سلاح و مواد مخدر و مسائل امنیتی ناشی از ورود اتباع خارجی.
حجتالاسلام پوراندخت از تشکیل کارگروه اشتغال در قرارگاه غدیر خبر داد و گفت: برای رفع مشکل اشتغال، وامهای اشتغالزا پرداخت شده و برنامههایی برای فعالسازی بازارچههای مرزی، گذرگاهها و شهرکهای صنعتی در دست اجراست.
وی افزود: با خشکسالیهای اخیر و قطع شدن آب از سوی افغانستان، کشاورزی و دامداری در منطقه آسیب دیده است. بنابراین، باید به سمت صنعت و تجارت حرکت کنیم و دولت نیز توجه ویژهای به این موضوع دارد.
تقویت وحدت میان شیعیان و اهل سنت
امام جمعه زابل با اشاره به حضور جمعیت قابل توجهی از شیعیان و اهل سنت در منطقه، گفت: دشمنان همواره درصدد ایجاد اختلافات قومیتی و مذهبی هستند. برای مقابله با این توطئه، شورای وحدت متشکل از علمای شیعه و اهل سنت تشکیل شده تا از بروز هرگونه تفرقه جلوگیری شود.
وی تاکید کرد: نماز جمعه باید پلی برای تحقق جامعهای مؤمن و عدالتمحور باشد و امیدواریم با همکاری مردم و مسئولان، این آرمان محقق شود.