به گزارش تاج خبر، آئین رونمایی و جشن امضای کتاب «مدرسهای برای زندگی» با حضور جمعی از صاحبنظران حوزه تعلیم و تربیت عصر چهارشنبه در اصفهان برگزار شد؛ اثری پژوهشی که با هدف بازتعریف مفهوم مدرسه، آموزش و زیست اسلامی دختران، تألیف و معرفی شده است.
تأملی در فاصله آموزش رسمی و زندگی واقعی
در این مراسم، سید مهدی نوابی، مدیر طرح «مدرسهای برای زندگی» و معاون پژوهشی مجتمع تربیتی مهرستان اظهار کرد: پروژه تألیف این کتاب پس از پژوهشهای مقدماتی آغاز شد و از همان ابتدا تلاش شد مبانی نظری گفتمان تربیتی، بهویژه در حوزه حضور اجتماعی زنان، مبنای کار قرار گیرد.
وی گفت: حدود یک سال و نیم تنها درگیر کار نظری بودیم تا مشخص شود زنان فعال و حاضر در جامعه چه ویژگیهایی باید داشته باشند و چگونه میتوان زمینهساز رشد چنین افرادی شد.
نوابی افزود: مفهوم «مدرسه زندگی» گرچه سابقهای در نظامهای آموزشی غربی دارد، اما ما در این الگو، با نگاهی بومی و اسلامی، آن را معادل «حیات طیبه» قرار دادیم تا دانشآموزان با پیمودن مراحل این حیات، به زیست مؤمنانه و مسئولانه دست یابند.
۶ زیرنظام بنیادین در طراحی مدرسه
مدیر طرح کتاب «مدرسهای برای زندگی» با اشاره به محتوای این اثر گفت: در این مدل، شش زیرنظام تربیت، جذب و گزینش، خانواده، معماری، مالی و پشتیبانی به عنوان ارکان اصلی معرفی شدهاند که باید برای هر یک الگویی متناسب طراحی شود. به گفته نوابی، مخاطبان اصلی این الگو مؤسسان مدارس، معلمان، مدیران و راهبران تربیتی هستند و هدف آن، پیوند بین آموزش رسمی با زندگی واقعی کودکان و نوجوانان است.
وی بزرگترین چالش نظام آموزش و پرورش را گسست بین یادگیری مدرسهای و نیازهای واقعی زندگی دانست و تأکید کرد: فارغالتحصیلان مدارس در بسیاری از موارد فاقد مهارتهای اجتماعی، ارتباطی و اجرایی مورد نیاز جامعهاند، از همین رو نام این طرح را «مدرسهای برای زندگی» گذاشتیم.
الگویی برای تربیت دختر تراز انقلاب
در ادامه این آئین، رحمتالله ممیز، مدیر پژوهشکده انتشارات شهرستان ادب نیز گفت: این کتاب حاصل پژوهش ۵ ساله سید مهدی نوابی است که با نظارت علمی دکتر محمد صالح طیبنیا تدوین شده و الگویی است که بر اساس آموزههای اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی، به تربیت دختر نخبه تراز انقلاب میپردازد.
وی با اشاره به نقش دوگانه دختران در جامعه امروز گفت: در این الگو تلاش شده است تا دختران هم در نقش مدیر خانه و خانواده، و هم در نقش کنشگر اجتماعی و فرهنگی توانمند شوند و مهارت بیاموزند.
از مدرسه برای زندگی تا زندگی در مدرسه
لازم به ذکر است که کتاب «مدرسهای برای زندگی» یکی از نمونههای اجرایی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است که میتواند گامی مؤثر در احیای مدرسه به عنوان نقطه آغاز زیست مؤمنانه و انقلابی باشد. این الگو، ضمن تأکید بر آموختن برای زندگی و از زندگی، به دنبال ایجاد مدرسهای است که بچهها در آن زندگی را تمرین و تجربه کنند؛ نه فقط از آن بشنوند.