به گزارش تاج خبر، تازهترین اطلاعات اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت(IUCN) گویای این است که ۱۵۴ گونه از مهرهداران ایران در فهرست گونههای در تهدید شامل به «شدت در معرض خطر انقراض»، «در معرض خطر انقراض» و «آسیبپذیر» قرار دارند.
«یوزپلنگ آسیایی» (با نام علمی Acinonyx jubatus venaticus) گونه «در خطر انقراض» محسوب میشود که دوستداران طبیعت و محیط زیست پیگیر هرگونه خط و خبری از او هستند. البته جای تاسف اینکه خبرهای مربوط به مرگ و میر یوز گاهوبیگاه دل دغدغهمندان این حوزه را به درد میآورد.
به گفته مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست کشور، فقط ۱۷ قلاده شناسنامهدار یوزپلنگ آسیایی باقیمانده است که گونهای «به شدت در معرض خطر انقراض» شناخته میشود و تنها مامن و زیستگاه پویای آن در قاره آسیا ایران است.
انحصار حوزه زیستی این گونه ارزشمند در زیستگاههای استانهای سمنان، خراسان شمالی و خراسان رضوی قرار دارد و باید نسبت به هرگونه مسالهای که زیستگاه این گونه را به خطر میانداز باید هوشیار بود.

منطقه توران یا خارتوران در شهرستان شاهرود و میامی در شرق استان سمنان، یکی از سه منطقه حفاظتشده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ به شمار میرود. بخشی از این منطقه حفاظتشده حدفاصل میاندشت- میامی در محور مواصلاتی تهران- مشهد قرار دارد و بزرگترین قربانگاه جادهای یوز ایرانی محسوب میشود.
جاده «مرگ یوزپلنگ» در شرق استان سمنان
طرحهای مختلفی شامل حصارکشی جاده اصلی تهران- مشهد، خرید مراتع برای خالیکردن منطقه از دام و سگهای گله، تمهید تهیه شکار، و نصب دوربین کنترل سرعت، از طرحهای مهم حفاظت از این گونه مهم و خوشخط و خال است که از سوی مسوولان در قالب طرحها و در دورههای مختلف در استان سمنان دنبال شده است.
مهمترین عامل مرگ یوزپلنگ آسیایی در ایران تصادف با خودرو عنوان شده. هفت قلاده یوزپلنگ بین سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۷ در محور میاندشت – عباس آباد در جاده میامی- سبزوار در مسیر اصلی تهران- مشهد در شرق استان سمنان بر اثر تصادف با خودرو در جاده تلف شدند.
تابستان ۱۴۰۱ یک قلاده یوزپلنگ ماده و سال ۱۴۰۲ نیز ۲ قلاده یوزپلنگ بر اثر تصادف در همین جاده از دست رفتند. در مجموع تعداد ۱۳ قلاده از این گونه ارزشمند در این جاده به خاطر تصادفات تلف شدند.

اهمیت کمک به ادامه حیات یوزپلنگ آسیایی به ویژه مراقبت از یوز در مقابل عبور خودروها در محور اصلی شرقی- غربی کشور از همین آمار پیداست.
شگفتانه دردآور اینجاست که محور میامی- سبزوار در بین محورهای ارتباطی در استان سمنان، طبق آمار سامانههای ترددشمار اداره کل راهداری، بیشترین میزان تخلف سرعت غیرمجاز خودروها را در اردیبهشت ۱۴۰۴ به خود اختصاص داده است.
نگاهی به آمار ترددها در استان سمنان
رییس مرکز مدیریت راههای اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان سمنان روز دوشنبه از ثبت بیش از سه میلیون ۴۵۰ هزار تردد بین استانی وسایل نقلیه در محورهای استان سمنان طی اردیبهشت ۱۴۰۴ خبر داد.
مهدی مقیمی بیان کرد: آمار سامانههای ترددشمار اداره کل راهداری استان سمنان گویای این است که تردد بین استانی در محورهای سمنان نسبت به سال گذشته هشت درصد افزایش داشت.
وی تاکید کرد: بر اساس آمار احصا شده از سامانههای ترددشمار اداره کل راهداری استان سمنان بیشترین سهم تخلف سرعت غیرمجاز در این مدت در محور میامی- سبزوار ثبت شد.
این مسوول متوسط تردد ساعتی در محورهای ورودی استان سمنان را ۲ هزار و ۳۱۷ وسیله نقلیه اعلام و خاطرنشان کرد: متوسط تردد ساعتی طی اردیبهشت ۱۴۰۴ در محورهای خروجی استان نیز ۲ هزار و ۳۰۰ وسیله نقلیه بود.
رییس مرکز مدیریت راههای اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای سمنان جمعه ۱۹ اردیبهشت را پرترددترین روز این ماه نام برد و گفت: سهم وسایل نقلیه سنگین از کل ترددها در راههای ارتباطی استان ۲۰ درصد بود.
وی محور شریف آباد- ایوانکی در غرب استان سمنان و محور ارتباطی استان تهران به سمنان را پرترددترین محور استان طی اردیبهشت امسال برشمرد و افزود: بر مبنای آمار سامانههای هوشمند جادهای به طور میانگین روزانه ۲۳ هزار و ۷۵۱ تردد در این محور ثبت شد.
مقیمی از سامانه ۱۴۱ به عنوان پل ارتباطی شناختهشده بین مردم و خادمان مردم در اداره کل راهداری استان سمنان نام برد و افزود: طی اردیبهشت امسال افزون بر چهار هزار و ۳۰۰ نفر با این سامانه گویا ارتباط داشتند و از خدمات آن بهرهمند شدند.
رییس مرکز مدیریت راههای اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای سمنان سهم ماندگاری بیش از سه روزه ناوگان غیربومی در استان سمنان را به ترتیب مربوط به خودروهای ورودی از استانهای تهران با ۳۳ درصد، خراسان رضوی با ۱۷ درصد، اصفهان با ۹ درصد و سایر استانها با ۴۴ درصد عنوان کرد.
به گزارش تاج خبر، مسیر میامی – عباسآباد ۵۵ کیلومتر و معروف به «کریدور عبور گونه ارزشمند و در معرض خطر انقراض یوزپلنگ آسیایی» است و اعمال محدودیت سرعت تا ۹۰ کیلومتر بر ساعت برای خودروهای عبوری در این جاده ضروری است.