• امروز : دوشنبه, ۲۲ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : Monday - 12 May - 2025
0

سرانه مصرف نان در کردستان بالاتر از میانگین کشوری

  • کد خبر : 73981
  • 21 اردیبهشت 1404 - 19:15
سرانه مصرف نان در کردستان بالاتر از میانگین کشوری

سنندج- تاج خبر- سرانه مصرف نان در کردستان بالاتر از متوسط کشوری و به عبارتی به ازای هر نفر ۳۶۰ گرم در روز است و هر گونه تغییر قیمتی در این کالا بر روی تورم استان تاثیرمی‌گذارد که همین موجب شده مسئولان برای اصلاح قیمت آن دست به عصا اقدام کنند.

به گزارش تاج خبر، افزون بر اینکه سرانه مصرف نان در کردستان بالاتر از متوسط کشوری است، ضریب اهمیت نان در سبد خانوار این استان هم از درصد بالایی برخوردار است و همین موجب شده هر گونه تغییر در قیمت این کالای استراتژیک بر روی تورم تاثیر بگذارد.

کردستان همواره براساس آمار مرکز آمار ایران تورم سالانه و نقطه‌ به نقطه آن در گروه‌های کالایی مختلف به ویژه خوراک و پوشاک از کشور بالاتر است.

به گفته معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان، ضریب اهمیت نان در سبد خانوار استان ۸.۲ درصد است به عبارتی بعد از مسکن، نان بالاترین میزان را دارد.

مسعود سالمی بوکانی ادامه داد: نسبت به سال پایه ۱۴۰۰، قیمت نان در کشور از نیمه اول سال گذشته ۳۲۸ درصد و در کردستان ۳۱۵ درصد افزایش یافته است.

وی اضافه کرد: افزایش ۸۴ درصدی قیمت نان در سال جاری، تاثیر زیادی بر روی تورم استان در ماه‌های آینده خواهد گذاشت.

در راستای مطالبه خبازان و اینکه با قیمت کنونی فعالیت آنها صرفه اقتصادی ندارد، جلسه کارگروه اصلاح نظام یارانه‌ای آرد و نان استان امروز یکشنبه در سالن شهدای گمنام استانداری تشکیل شد، تا در ارتباط با قیمت نان تصمیم گیری شود.

آخرین اصلاح قیمت نان در کردستان مرداد سال گذشته ابلاغ و اجرایی شد و برای تغییر قیمت در سال جاری هم تاکنون آنالیز قیمت نان توسط اتحادیه خبازان مرکز استان، سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان انجام شده است.

قیمت نان لواش در اواخر سال ۱۴۰۱ به ۴۰۰ تومان افزایش یافت و در سال ۱۴۰۲ تغییری نکرد و در مرداد ماه سال ۱۴۰۳ به ۵۰۰ تومان رسید و حال خبازی ها خواهان افزایش آن به بیش از ۸۰۰ تومان هستند.

اختلاف آنالیز قیمت نان در کردستان

معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان در این جلسه اظهار کرد: اختلاف قیمت بین مبلغ آنالیز شده اتحادیه و اداره کل صمت استان وجود دارد؛ به گونه ای که قیمت اتحادیه ۲ برابر با قیمت پیشنهادی صمت است.

دادور سهرابی افزود: این اختلاف قیمت نان را بررسی کردیم و با توجه به اینکه اداره کل صمت قیمت بیمه و حمل و نقل را اضافه نکرده بود ما با افزودن آن، قیمت پیشنهادی را ارائه کرده‌ایم.

معاون نظارت و بازرسی اداره کل صنعت، معدن و تجارت کردستان هم در این جلسه اظهار کرد: براساس اسناد و مدارک موجود قیمت را لحاظ کرده ایم و خود اتحادیه براساس واقعیت روز نرخ نان را در نظر گرفته و اختلاف قیمت به همین دلیل اتفاق افتاده است.

فرزاد سردارزاده ادامه داد: ۱۰.۹ درصد مواد اولیه، ۵۴.۶ درصد در تولید نان موثر، ۱.۸ درصد، ۳.۲ درصد لوازم بهداشتی و کرایه ملک ۲۳.۷ درصد در قیمت نان اثر گذار هستند.

رئیس اتاق اصناف سنندج هم در این جلسه اظهار کرد: در کارگروه فرعی آرد و نان استان بیش از چهار ساعت به بررسی قیمت نان پرداختیم و همه مسائل را بیان کردیم.

شهاب ناصری ادامه داد: خبازان هم تولیدکننده به شمار می روند و براساس قیمت کنونی تولید برای آنها صرفه اقتصادی ندارد.

وی با بیان اینکه سرانه مصرف نان در کردستان به ازای هر نفر در روز ۳۶۰ گرم و این در متوسط کشوری ۳۲۰ گرم است، بیان کرد: عدم تغییر قیمت نان، کیفیت آنرا هم به چالش کشیده است.

به گفته رئیس اتاق اصناف سنندج قیمت نان لواش در کرمانشاه ۶۲۵ تومان است و به ازای هر قرص نان، خبازی های این استان ۲۲۰ تومان یارانه دریافت می کنند این در حالی است که قیمت نان لواش در کردستان ۵۰۰ تومان و میزان یارانه دریافتی ۱۶۰ تومان است.

عرضه خارج از شبکه ۲۵ درصد آرد مصرفی در استان

نماینده شرکت بازرگانی دولتی در کردستان اظهار کرد: روزانه ۱۵ هزار و ۷۰۰ تن آرد در استان مصرف می شود که از این میزان ۲۵ درصد آن معادل چهار هزار تن به خارج از شبکه عرضه می شود.

موسی آرتن با بیان اینکه لواش پرمصرف ترین نان در استان است، افزود: خبازی ها در هر قرص نان ۲۰ گرم آرد کسر می کنند و آیا بعد از افزایش قیمت نان، وزن چانه اصلاح می شود؟

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان هم در این جلسه یکی از مطالبات خبازی ها را افزایش قیمت نان اعلام کرد و گفت: اواخر سال گذشته بحث افزایش قیمت نان مطرح شد ولی اجرایی نشد.

بختیار خلیقی ادامه داد: در مرداد سال گذشته براساس آنالیز قیمت در نظر گرفته شده قرار بود نرخ نان لواش در استان به ۵۵۰ تومان برسد ولی ۵۰۰ تومان مصوب شد.

وی اضافه کرد: براساس آنالیز سازمان حمایت از مصرف کنندگان قیمت هر قرص نان لواش ۷۳۱ تومان در نظر گرفته شده بود که در راستای هم ترازی آن با سایر استان ها قیمت ۸۵۰ تومان پیشنهاد داده شده است.

مسئول بسیج اصناف کردستان هم در این جلسه که بحث ۸۴ درصدی قیمت نان مطرح شد، اظهار کرد: افزایش این میزان درصد قیمت نان می تواند بازخورد منفی در جامعه ایجاد کند و موجب نارضایتی مردم شود.

دولت باید از کشاورز و نانوا حمایت کند

یکی از خبازان سنندجی هم در این جلسه اظهار کرد: نه با کم فروشی و نه آرد فروشی نمی توان هزینه های نانوایی را جبران کرد و تنها راه آن کلاهبرداری هایی است که از طریق فروش نان با کارتخوان ها می توان انجام داد.

وی با بیان اینکه کشاورز و نانوا باید مورد حمایت دولت باشد، افزود: ما نمی خواهیم مورد ظلم قرار گیریم و قصد ظلم کردن به کسی را هم نداریم و فقط به دنبال حق خودمان هستیم.

این خباز سنندجی با اشاره به اینکه تغییر قیمت نان را با نرخ طلا و دلار مقایسه نمی کنیم، اضافه کرد: زمانیکه قیمت هر قرص نان لواش ۴۰۰ تومان بود کرایه تاکسی داخل شهر سنندج هم همین نرخ بود ولی اکنون این قیمت به هزار و ۳۰۰ تومان رسیده و قیمت نان ۵۰۰ تومان ثابت مانده است.

وی خطاب به مسئولان گفت: فروشگاهی به ما معرفی کنید که گوشت و برنج و سایر کالاهای اساسی را به قیمت چند سال پیش به ما عرضه کند تا با عدم تغییر قیمت نان، ما هم بتوانیم نیازهای خود و خانواده مان را تامین کنیم.

مسئولی که دستور کاهش وزن چانه هر قرص نان را داده به مراجع قضایی معرفی می شود.

مدیرکل تعزیرات حکومتی کردستان در این جلسه تخلف عمده نانوایی ها در استان را عرضه خارج از شبکه آرد، کاهش وزن چانه و کم فروشی خواند و اظهار کرد: وزن هر چانه نان لواش باید ۱۶۰ گرم باشد و هر مسئولی دستور کمتر از این میزان را داده او را به مراجع قضایی معرفی خواهیم کرد.

حسین رحیمیان اضافه کرد: یک باب خبازی در سنندج که هر وزن چانه را به جای ۱۶۰ گرم، ۹۰ گرم گرفته بود، پلمب کردیم.

وی ادامه داد: دستگاه های نظارتی و اتحادیه خبازان در راستای افزایش قیمت نان تاکنون کم کاری کرده اند و اگر به موقع و بتدریج این کار انجام می شد امروز با این چالش ها در زمینه نان و نانوایی مواجه نبودیم.

قیمت نان به زودی تغییر می کند

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در پایان این جلسه اعلام کرد: دستگاه‌های دولتی مرتبط و ذی نفعان قیمت های پیشنهادی نان را بار دیگر مورد بررسی قرار دهند تا به مبلغی برسیم که به مصرف کنندگان فشار مالی وارد نشود و خبازان هم راضی باشند.

ارسلان ازهاری اضافه کرد: با توجه به بالابودن سرانه مصرف نان در استان و نقش این کالا در سبد خانوار و تورم، باید با حساسیت ویژه به موضوع توجه و همه جوانب آن در نظر گرفته شود.

لینک کوتاه : https://tajkhabar.ir/?p=73981

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.