به گزارش تاج خبر شهرها نیز همچون موجوداتی زنده نیازمند روحی هستند که در کالبد بتنی و سیمانی آنها دمیده شود، روحی که از تعاملات انسانی، لبخندها، امید و احساس تعلق شهروندان جان میگیرد.
در این میان، شهرداریها بهعنوان متولیان اصلی مدیریت و توسعه شهری، نقش بی بدیلی در ایجاد و تقویت این روحیه ایفا میکنند اما پرسش اساسی اینجاست آیا نگاه مدیران شهری ما از تمرکز صرف بر توسعه زیرساخت های فیزیکی به سمت سرمایه گذاری بر سرمایههای انسانی و اجتماعی به ویژه در حوزه کیفیت زندگی و نشاط شهروندی تغییر یافته است؟
بی تردید ایجاد فضاهای شاد و برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری مفرح مانند جشن های مناسبتی همگانی میتواند به طور مستقیم بر بهبود سلامت روان شهروندان تاثیر گذاشته و به عنوان سپری دفاعی در برابر آسیبهای اجتماعی عمل کند.
شهرداری ها به عنوان قلب تپنده مدیریت شهری می توانند با برگزاری جشن های مناسبتی، جشنواره های فصلی، کنسرت های موسیقی عمومی، حمایت از گروه های تئاتر خیابانی، ایجاد مسیرهای پیاده روی و دوچرخهسواری امن و جذاب، شهرها را به مکانی امن و پرنشاط برای شهروندان تبدیل کنند و طبیعتا شهروندانی که شهر خود را مکانی زنده، پویا و دوست داشتنی می یابند احساس تعلق بیشتری به آن پیدا کرده و در امور شهری مشارکت فعال تری خواهند داشت.
شهرداریها می توانند با فراهم آوردن بسترهای نشاط، شهروندان را از حالت انفعال خارج کرده و به بازیگران فعال عرصه شهری تبدیل کنند چراکه شهری با ظاهر شاد و سرزنده، نه تنها برای ساکنانش جذاب است بلکه میتواند گردشگران بیشتری را نیز به خود جلب کند.
در این راستا شهرداری الشتر همزمان با شب میلاد باسعادت علی ابن موسی الرضا(ع) در یک اقدام ابتکاری و جذاب اقدام به برگزاری جشن بزرگ رضوی و آیین افتتاحیه بازسازی پارک “شهید استویی” به عنوان یکی از قدیمی ترین پارک های شهر نمود.
مسوولان شهری با گردهم آوردن جمعیت کثیری از شهروندان در این شب فرخنده هم خاطره ای ماندگار را در ذهن شهروندان به یادگار گذاشتند و هم نقش شهرداری ها را در ایجاد زیرساخت های رفاهی و توجه به مناسبت های فرهنگی و فراهم آوردن بستری مناسب برای پیوند مناسبت های دینی و گردهمایی های اجتماعی نشان دادند.
پارک ها مکان هایی مناسب برای برگزاری مناسبت های مذهبی و فرهنگی
پارک “شهید استویی” یکی از قدیمی ترین پارک های شهر الشتر(مرکز شهرستان سلسله) بود که بالغ بر ۵۰ سال عمر داشت اما به دلیل شکل ظاهری نامناسب طی سال ها به دلیل جولان معتادان و خرده فروشان مواد مخدر از حضور گردشگران و عموم شهروندان خارج شده بود.
در حالی که این پارک وسیع با واقع شدن در خیابان آیت اله کاشانی در قلب شهر الشتر و دسترسی آسان به مراکز خرید و خوار و بارفروشی ها تمامی امتیازات لازم را برای استفاده شهروندان و بخصوص گردشگران داشت اما در مقاطعی به محل جولان معتادان و خرده فروشان مواد مخدر تبدیل شده و فاقد امنیت لازم بودو
به همین دلیل شهرداری الشتر در سال ۱۴۰۲ با تخریب کامل این پارک و حفظ درختان موجود در آن اقدام به بازسازی مجدد آن کرد و با صرف اعتباری بالغ بر ۱۵۰ میلیارد ریال جلوه ای نو و مناسب برای استفاده خانواده ها و گردشگران به آن بخشید.
این پارک با فراهم آوردن فضای مناسب، وسیع و دلباز به مکانی کم نظیر برای برگزاری مناسبت های اجتماعی و فرهنگی نیز تبدیل شد به گونه ای که در جشن بزرگ رضوی جمعیتی بالغ بر پنج هزار نفر با گردهم آمدن در این پارک توانستند برای ساعاتی در کنار هم از برنامه های متنوعی همچون نورافشانی و آتش بازی، اجرای موسیقی زنده با حضور استاد برجسته موسیقی لری “فرج علیپور”، اجرای طنزپردازان و تجلیل از کارگران زحمتکش شهرداری بهره روحی لازم را ببرند.
جشن های همگانی فرصتی برای نشاط خانواده ها
یکی از بانوانی که به همراه همسر و فرزندان خود برای شرکت در جشن بزرگ به پارک شهید استویی آمده بود به تاج خبر گفت: معمولا برنامه های اجتماعی و فرهنگی که در طول سال برگزار می شوند مخاطبان خاصی دارند و امکان حضور خانواده ها در این برنامه ها ممکن نیست اما اجرای چنین برنامه هایی با محوریت حضور خانواده ها می تواند در افزایش نشاط خانواده ها بسیار تاثیرگذار باشد.
طاهره ندری افزود: چنین اقداماتی می تواند خانواده ها را از انزوای خانه بیرون کشانده، برای ساعاتی دور هم جمع کند و بستری برای تعامل شهروندان نیز باشد ضمن اینکه شرایط اقتصادی موجود امکان حضور خانواده ها را در کنسرت و اجراهای زنده موسیقی محدود کرده است اما شهرداری در یک اقدام شایسته امکان بهره مندی خانواده ها را از موسیقی اصیل لری فراهم کرد.
این بانوی الشتری در خصوص بازسازی پارک شهید استویی نیز ادامه داد: سال های گذشته هیچ خانواده ای امکان بهره مندی از این پارک را نداشت اما بازسازی آن با ظاهری زیبا و امن این امکان را برای خانواده ها فراهم کرده تا در فصول گرما ساعاتی از وقت خود را به آسودن در این پارک بگذرانند.
اجرای متفاوت مناسبت های مذهبی
یکی از جوانانی که به همراه دوستان خود در این جشن شرکت کرده بود به تاج خبر گفت: این اقدام شهرداری الشتر باعث شد تا ولادت ها و اعیاد مذهبی نزد جوانان و خانواده ها رنگ و بوی جذابتر و دلنشین تری به خود بگیرد.
سامان حسنوند افزود: برپایی موکب های پذیرایی و برنامه های فرهنگی در اعیاد و مناسبت های مذهبی به نوبه خود قابل تکریم است اما ایجاد فضای نشاط و شادابی و جمع کردن خانواده ها دور یکدیگر، فضایی متفاوت را برای جوانان و خانواده ها رقم زد که این مناسبت مذهبی را در اذهان ماندگارتر کرد.
وی تصریح کرد: این پارک در سال های گذشته تقریبا مخروبه و غیرقابل استفاده بود اما با این اقدام شهرداری به محلی برای استفاده جوانان و خانواده ها تبدیل شده ضمن اینکه پارکی در خور شان گردشگران شهرستان نیز خواهد بود.
این جوان الشتری با تاکید بر اینکه نباید نگاه شهرداری ها تنها به اجرای پروژه های عمرانی معطوف باشد گفت: جامعه همپای فراهم کردن زیرساخت به نشاط و شادابی هم نیاز دارد، چند ماه پیش استاد فرج علیپور در مرکز استان اقدام به برگزاری کنسرت کرد اما شرایط اقتصادی امکان حضور درآن را به ما نداد اما حضور این استاد برجسته موسیقی در شهرستان و اجرای موسیقی زنده و اصیل لری باعث شد شب ولادت امام رضا(ع) برای همه شبی متفاوت و جذاب باشد.
نشاط اجتماعی نیاز هر جامعه
شهردار الشتر نیز در این باره به تاج خبر گفت: نشاط اجتماعی مهمترین نیاز فرهنگی هر جامعه است و ضرورت دارد شهرداریها با بازنگری در اولویتها و تخصیص بودجههای مناسب، از رویکرد سنتی و صرفا کالبدی فاصله گرفته و انسانمحوری و ایجاد نشاط اجتماعی را در کانون برنامهریزیها و اقدامات خود قرار دهند.
محمد شریفی مقدم با اشاره به برگزاری رویدادهایی همچون “جشن بزرگ کرامت” در شهرستان عنوان کرد: این اقدام گامی مثبت در این مسیر است که باید تداوم یافته و به الگویی برای سایر شهرها تبدیل شود.
وی با بیان اینکه شهرداری ها از دستگاههای فعال در حوزه ایجاد نشاط اجتماعی هستند بیان کرد: اجرای موسیقی اصیل لری هیچ منافاتی با مناسبت های مذهبی ندارد بلکه باعث می شود جوانان و نوجوانان پیوند عمیق تری با مباحث دینی و مذهبی برقرار نمایند.
استقبال پنج هزار نفری از جشن بزرگ کرامت
شهردار الشتر با اشاره به حضور پرشور مردم برای تماشای جشن بزرگ رضوی گفت: برآوردها نشان دهنده استقبال بیش از پنج هزار نفر ازاین برنامه بود و ثابت کرد هدفگذاری مجموعه شورا و شهرداری در راستای افزایش نشاط اجتماعی صحیح بوده است.
شریفی مقدم افزود: اعضای شورای اسلامی شهر و شهرداری الشتر همه تلاش خود را برای اجرای برنامههای فرهنگی و سرگرم کننده در راستای افزایش نشاط اجتماعی شهروندان به کار خواهند بست.
وی همچنین درخصوص احیا و بازسازی پارک شهید استویی افزود: این پارک با بیش از ۱۶ هزار متر مربع مساحت، طی سال ها از انتفاع و استفاده خانواده ها خارج و به یکی از مهمترین معضلات و چالش های شهرستان تبدیل شده بود و هیچ شهروندی اجازه تردد در این پارک را به کودکان، نوجوانان و جوانان خود نمی داد.
شریفی مقدم عنوان کرد: وجود درختان سر به فلک کشیده و شمشادهای دور تا دور، فضای پارک را از چشم شهروندان پنهان ساخته و باعث ایجاد مکانی امن برای جولان معتادان استعمال راحت مواد مخدر شده و فضایی رعب انگیز را برای خانواده ها ایجاد کرده بود .
وی افزود: این مشکلات باعث شد تا شهرداری الشتر سال ۱۴۰۲ اقدام به تخریب کامل این پارک بجز درختان آن نماید و عملیات بازسازی را با طراحی جدید در دستور کار قرار دهد.
قدردانی امام جمعه الشتر برگزاری جشن بزرگ رضوی
امام جمعه الشتر نیز با قدردانی از شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر الشتر برای برگزاری جشن بزرگ رضوی و ایجاد فضای شور و نشاط اجتماعی در شهرستان افزود: آنگونه که برآورد شده بیش از پنج هزار نفر از مردم شهرستان در این جشن بزرگ شرکت کرده اند.
حجت الاسلام مراد امیدی گفت: امیدواریم تمامی ادارات و افرادی که کارهای فرهنگی انجام میدهند به صورت منسجم، به دور از پراکنده کاری و انجام کارهای جزیره ای، چنین برنامه های فاخری را برای شادی مردم داشته باشند.
وی با اشاره به برخی واکنش ها نسبت به اجرای موسیقی در برنامه جشن بزرگ رضوی عنوان کرد: نباید با مسایل دینی و فرهنگی سلیقهای برخورد کرد و نظرات شخصی را ملاک و معیار قرار داد بلکه معیارمان باید اخلاق پیامبر اکرم(ص) باشد.
وی ادامه داد: ایجاد فضای شور و نشاط در جامعه، منافاتی با دینداری ندارد و از برگزاری چنین برنامه هایی در مناسبت های مذهبی شاد و اعیاد استقبال می کنیم.