به گزارش تاج خبر، با توجه به کمبود انرژی که از موضوعات روز جوامع مختلف از جمله کشور ماست و اینکه سوختهای فسیلی روزی به پایان خواهد رسید، کارشناسان و محققان در جست و جوی راههای جدید برای تولید انرژی هستند که علاوه بر اینکه نیاز انسان را به سوختهای فسیلی کاهش دهد، با محیط زیست نیز سازگار باشد.
استفاده از انرژیهای پاک و انرژیهای ناشی از بازیافت پسماند و زباله که طلای کثیف نام دارد، امروزه در مدیریت شهری و صنعتی مورد توجه ویژه قرار گرفته و روشهای مختلف از این نوع تولید انرژی متناسب با شرایط هر منطقه در حال امکانسنجی یا اجراست.
بازیافت انرژی از مواد زائد یکی از این روشهاست که از طریق سوزاندن یا به صورت غیرمستقیم مثل کمپوست، پیرولیز، بیوگاز و سوخت حاصل از زباله تولید میشود. سوخت حاصل از زباله RDF (Refuse Derived Fuel) نیز روش جدید تولید انرژی از زبالههای جامد شهری یا همان پسماند خشک است که از زبالههای غیرخطرناک، مسکونی، صنعتی، تجاری و ساختمانی تشکیل شده و تجدیدپذیر با قابلیت حمل و نقل و ذخیره سازی آسان است.
اتمام مراحل اجرایی طرح
RDF از ارزش حرارتی بالایی برخوردار است و میتوان از آن به عنوان سوخت در کورهها به ویژه کارخانههای سیمان استفاده کرد که در استان کرمان نیز مورد توجه قرار گرفته، به طوری که مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کرمان با اشاره به اتمام (مراحل اجرایی) طرح اولیه استفاده از سوخت حاصل از پسماندهای خشک (RDF) در کرمان به عنوان دومین استان کشور خبر داد.
براساس خبری که روابط عمومی استانداری کرمان روز یکشنبه اعلام کرده، منصور خانهگیر در اولین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان در سال ۱۴۰۴، بیان کرد: تفاهمهای لازم در این خصوص امضا شده و با حمایتهای مالی دولت، فرآیند اجرایی آن بهزودی آغاز خواهد شد.
وی افزود: مقرر است کارخانههای سیمان استان از این سوخت پاک به عنوان جایگزینی برای سوختهای فسیلی بهرهمند شوند.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کرمان گفت: در این راستا، سازمان شهرداریها نیز برای تامین تسهیلات مالی همکاری میکند و هدف آن است که این تجربه موفق به سایر شهرهای استانها نیز تعمیم داده شود .
وی همچنین از تصمیم واگذاری اجرای طرحهای پسماند به بخش خصوصی خبر داد و افزود: بر این اساس، شهرداریها و دهیاریها میتوانند عملیات اجرایی در حوزه پسماند را به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار کنند.
خانهگیر خواستار نظارتها بر تفکیک پسماندهای عفونی و غیرعفونی بیمارستانها با جدیت هرچه بیشتر شد و با اشاره به گزارش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت اظهار داشت: تاکنون چهار دستگاه امحای زباله برای جنوب استان خریداری شده که دو دستگاه آن وارد مدار شده و سایر دستگاهها نیز بهزودی فعال میشوند.
سابقه طرح
سابقه این طرح به اواخر سال ۱۴۰۳ بر میگردد؛ وقتی روزهای پایانی اسفند ماه در سفر استاندار کرمان به پایتخت و در کارگروه مدیریت بهینه انرژی با حضور وزیر کشور، تفاهمنامه همکاری تولید و مصرف RDF به عنوان سوخت جایگزین در صنایع استان کرمان به امضا رسید.
این تفاهمنامه با حضور استاندار و شهردار کرمان، بین معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور، استانداری کرمان، شهرداری کرمان و مدیران عامل شرکتهای سیمان منعقد شد.
سرمایهگذاری در احداث و بهرهبرداری کارخانه تولید RDF از پسماند شهر کرمان و مصرف آن به عنوان سوخت جایگزین در کارخانههای سیمان به ظرفیت ۷۰ تن در روز هدف این تفاهمنامه است.
البته تفاهمنامه RDF (تحویل زباله خشک به کارخانههای سیمان) برای ۱۸ استان کشور اجرا میشود که در مرحله اول اسناد چهار استان خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، کرمان و خوزستان مبادله شد و بر این اساس قرار است زباله خشک تحویل کارخانههای سیمان شود.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور نیز در تشریح تولید سوخت حاصل از زباله خشک یا RDF اظهار داشت: ۱۵ درصد مجموع ۵۵ هزار تن زباله در کشور، یعنی ۹ هزار و ۷۰۰ تن زباله خشک است.
مسعود نصرتی گفت: با همراهی و همکاری کارخانههای سیمان و تحویل گرفتن این میزان زباله خشک قادر خواهیم بود ۵۰ درصد در گاز مصرفی کارخانههای سیمان صرفهجویی کنیم.
وی افزود: شبکه معابر فرسوده و خاکی شهرداریها با این تامین مالی که از RDF به وجود میآید، ارتقا پیدا خواهد کرد و شرایط خوبی را برای حوزه حمل و نقل عمومی و شهروندان به وجود میآورد.
خوب است بدانیم که جزء «۲» بند «چ» ماده (۲۲) قانون برنامه هفتم پیشرفت نیز صنایع بزرگ نظیر سیمان و فولاد را مکلف کرده است که بخشی از انرژی مورد نیاز خود را بهویژه در ماههای اوج مصرف انرژی به صورت خرید تضمینی، از سوخت جامد مشتق شده از پسماندها تامین کنند.
همچنین وزارت نیرو ملزم به خرید تضمینی انرژی برق تولیدی از پسماندها، وزارت نفت ملزم به خرید تضمینی یا صدور مجوز فروش مواد سوختی مایع تولیدی از پسماندها و وزارت جهاد کشاورزی ملزم به خرید تضمینی کودهای آلی حاصل از فرایندهای بازیافت پسماندها هستند.
استفاده از سوخت جامد مشتق از پسماند در صنایع، مزایایی نظیر کاهش وابستگی صنایع به سوخت مایع، توجیهپذیری اقتصادی، سهولت تامین خوراک اولیه و قابلیت مناسب مصرف در کشور را دارد و اقدامی در راستای حفظ محیط زیست و مدیریت پسماند است که به گفته مسئولان استانی زمینه ورود بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این حوزه نیز وجود دارد.