به گزارش تاج خبر، ایجاد نیروگاههای خورشیدی به عنوان یکی از راهکارهای مناسب برای تولید برق ارزان و پاک سالهاست که در کشورهای مختلف به کار گرفته میشود و در ایران نیز چند سال است به طور جدی در دستور کار مدیران قرار گرفته است. به طوری که بر اساس مصوبه وزارت نیرو همه دستگاههای اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری شامل همه وزارتخانهها، مؤسسههای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، شرکتهای دولتی و دستگاههای شرکت ملی نفت ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی و بیمههای دولتی ملزم شدند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تامین کنند و در مدت چهار سال این عدد باید به ۲۰ درصد برسد.
در تازهترین اقدام برای سوق دادن دستگاههای اجرایی به سمت ایجاد نیروگاههای خورشیدی، وزارت نیرو از در نظر گرفتن تمهیداتی برای شتاب بخشیدن به فرآیند نصب پنلهای خورشیدی و تولید برق از انرژی خورشید در ادارات خبر داده است.
به گفته «عباس علیآبادی» وزیر نیرو، دستگاههای دولتی در هر استان و شهرستان میتوانند از نیروگاه خورشیدی بهرهمند شوند و وزارت نیرو این امر را برای آنها با معرفی پیمانکاران واجد صلاحیت و تامین تجهیزات مناسب، تسهیل میکند.
وزیر نیرو با اشاره به تأکید ویژه رئیسجمهور مبنی بر لزوم توسعه نیروگاههای خورشیدی در بخش اداری و دستگاههای دولتی اظهار کرد: دستگاههایی که مصرف انرژیشان تا ۷ مگاوات است، با مراجعه به شرکت توزیع و دستگاههایی که از ۷ تا ۲۵ مگاوات مصرف دارند نیز با مراجعه به شرکت برق منطقهای حوزه خود میتوانند درخواست خود را اعلام کنند تا پس از صحتسنجی توسط عاملین وزارت نیرو در منطقه از حیث امکان و شرایط اتصال به شبکه، مقدمات نصب نیروگاههای خورشیدی در این دستگاهها فراهم شود.
وی افزود: پس از دریافت تأییدیههای مقدماتی، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق به عنوان معاونت متولی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مجوزهای لازم را برای دستگاههای دولتی صادر میکند.
وزیر نیرو تصریح کرد: باتوجه به تاکید رئیس جمهور در تسریع ایجاد نیروگاههای خورشیدی در دستگاههای دولتی، وزارت نیرو تمام توان خود را برای تسهیل این موضوع به کار گرفته تا روند ساخت نیروگاههای خورشیدی در بخش اداری با بالاترین کیفیت عملیاتی شود.
علیآبادی درباره فرآیند تامین تجهیزات و شرایط نصب نیروگاهها در دستگاههای اداری خاطرنشان کرد: دستگاهها و ارگانها میتوانند نسبت به انتخاب پیمانکار اقدام کنند یا از فهرست پیمانکاران دارای صلاحیت که توسط ساتبا معرفی میشوند، با یک پیمانکار قرارداد منعقد کنند تا با تامین اعتبار و فراهم شدن شرایط قراردادی به بانک عاملی که ساتبا معرفی میکند مراجعه و با واریز وجه اقدام به خرید سختافزار و تجهیزات کنند.
فرصت کاهش هزینههای انرژی در ادارات مازندران
این اظهارنظر و اعلام حمایت وزارت نیرو برای همه دستگاههای اجرایی فرصت مناسبی به شمار میآید تا با جدیت و سرعت بیشترین نسبت به ایجاد نیروگاههای خورشیدی اقدام کنند و از بستههای حمایتی در نظر گرفته شده بهره بگیرند تا علاوه بر کمک به رفع ناترازیهای بخش انرژی، هم از خاموشیها فاصله بگیرند و هم هزینههای جاریشان در بخش برق را به شکل چشمگیری کاهش دهند.
تصمیم اتخاذ شده وزارت نیرو در حمایت از دستگاههای اداری برای تولید برق از انرژی خورشید، در مازندران که ساخت نیروگاههای خورشیدی در آن طی یک سال اخیر شتاب گرفته میتواند اثرگذاری بالایی داشته باشد. از نگاه کارشناسان، وضعیت معتدل اقلیمی مازندران شرایط مطلوبی در این استان برای بهرهگیری از انرژی خورشیدی ایجاد کرده است. همین موضوع نیز مزیتی قابل توجه برای دستگاههای اداری مازندران به شمار میآید.
نصب صفحههای خورشیدی و تولید برق از انرژی خورشید در مازندران طی ۲ سال اخیر با جدیت بیشتری دنبال شده است و طی یک سال گذشته نیز مدیران دولت چهاردهم در مازندران تاکیدات ویژهای بر این موضوع داشتهاند.
شهریور پارسال نیروگاه خورشیدی ۱۶۰ کیلوواتی شرکت آب منطقهای مازندران به عنوان بزرگترین نیروگاه خورشیدی شمال کشور به بهرهبرداری رسید و علاوه بر کاهش هزینههای مصرف برق در این اداره، بخشی از بار مصرف برق ساختمان مرکزی آب منطقهای مازندران را از شبکه برق استان برداشت. پس از آن نیز سازمان جهاد کشاورزی مازندران دست به کار شد و با نصب صفحههای خورشیدی، نیروگاهی ۳۰ کیلوواتی ایجاد کرد که ۱۰ درصد از برق مصرفی این دستگاه اجرایی را تامین میکند.
بر اساس دادههای اعلام شده توسط مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران، با ایجاد نیروگاههای خورشیدی در دستگاههای اداری، بانکها و نهادهای دولتی این استان تا کنون ظرفیت تولید برق از انرژی خورشید در این استان به یک مگاوات رسیده است.
سید کاظم حسینی ابتدای ماه جاری -اردیبهشت- از تدوین و پیشنهاد یک طرح اثرگذار برای شهرکهای صنعتی استان نیز خبر داد و گفت: طرح نصب پنل خورشیدی بر روی سقف واحدهای تولیدی و صنعتی در شهرکهای صنعتی اعلام و بهصورت تجمعی نیز پیشنهاد شده است تا واحدها به تامین برق مورد نیاز خود بپردازند.
به گفته وی در جویبار نیز قرار است به زودی با نصب صفحههای خورشیدی از سوی وزارت نیرو، ساخت یک نیروگاه خورشیدی سه مگاواتی آغاز شود.
برنامهریزی برای افزایش نیروگاههای خورشیدی
گامهای متعددی برای افزایش بهرهگیری از انرژی خورشیدی در مازندران برداشته شده که بخشی از این گامها معطوف به جذب سرمایهگذار بخش خصوصی و ترویج نصب صفحههای خورشیدی در مازندران است. «عبدالرضا دادبود» سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران، با توجه به تاکید دولت و برنامه هفتم توسعه بر توسعه نیروگاههای خورشیدی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، حمایت از سرمایهگذاران ساخت نیروگاههای خورشیدی در مازندران در دستور کار استانداری قرار گرفته و برای همکاری کامل با بخش خصوصی در این زمینه برنامهریزی شده است.
اما در کنار تلاش برای جذب سرمایهگذار، بهرهگیری از ظرفیت دستگاههای اداری استان نیز با جدیت دنبال میشود. به طوری که طی روزهای اخیر بنا به اظهارات «مهدی یونسی رستمی» استاندار مازندران، عملیات اجرایی ساخت پنج نیروگاه خورشیدی در این استان آغاز شده و در ابتدای تابستان امسال نیز ۲۳۰ مگاوات برق تولیدی این نیروگاهها وارد مدار میشود.
نماینده عالی دولت در مازندران از شناسایی ۳۰ نقطه جدید در مازندران برای ساخت نیروگاههای خورشیدی خبر داد و گفت: تابستان امسال چهار نیروگاه مقیاس کوچک و یک نیروگاه ۱۸۰ مگاواتی در مجموع به ظرفیت ۲۳۰ مگاوات وارد مدار میشوند که عملیات اجرایی این نیروگاهها در شهرهای آمل، بابل، نکا و بهشهر آغاز شده است.
تلاشهای صورت گرفته در مازندران برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی هرچند که هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی دارد، اما روند رو به رشدی را نشان میدهد که استمرار آن میتواند در سالهای آتی بخش قابل توجهی از نیاز برق این استان را تامین کند.