به گزارش تاج خبر، سرمایهگذاری خارجی به عنوان ابزاری موثر در توسعه اقتصادی، به ویژه در استانهای در حال توسعه از اهمیت زیادی برخوردار است که در این راستا خراسان جنوبی هم با منابع طبیعی غنی، موقعیت استراتژیک و نیروی کار متخصص و جوان، پتانسیل بالایی برای جذب سرمایههای بینالمللی دارد.
بررسی نقش سرمایهگذاری خارجی در رشد اقتصادی ایران نشان میدهد که ورود سرمایه خارجی میتواند با ایجاد فرصتهای شغلی، توسعه زیرساختها، انتقال دانش و فناوریهای نوین، افزایش تجارت و صادرات غیرنفتی و کاهش وابستگی به منابع داخلی، گامی موثر برای رشد پایدار اقتصادی در استانی نوپا چون خراسان جنوبی باشد.
خراسان جنوبی به عنوان یکی از استانهای شرق ایران با داشتن ۳۳۱ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و دارا بودن منابع طبیعی متنوع، مناطق تاریخی و فرهنگی غنی و مزایای جغرافیایی خاص دارای پتانسیل قابل توجهی برای جذب سرمایهگذاری خارجی است.
دولت چهاردهم برای بهرهبرداری بهینه از این فرصتها و رفع برخی چالشها، سیاستهایی را برای جذب و مدیریت سرمایهها از جمله در حوزههای شفافیت قانونی، تضمین حقوق سرمایهگذاران و ایجاد محیطی امن و پایدار برای سرمایه گذاری تدوین کرده و همچنین در حال رایزنی با سایر کشورها از جمله همسایگان بوده که همواره برای ایران از اهمیت خاصی برخوردارند.
استان خراسان جنوبی با وجود بهرهمندی از منابع طبیعی ارزشمند و ظرفیتهای فراوان توسعهای، تحت تأثیر برخی سیاستگذاریهای کلان و تحریمها، در بسیاری از شاخصهای اقتصادی با عقبماندگی تاریخی روبهرو است اما در سالهای اخیر رشد سرمایهگذاریهای خارجی نویدبخش آینده و چشماندازی روشن در این استان مرزی دارد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار تاج خبر اظهار کرد: از ابتدای تاسیس استان (۱۳۸۳) تا پایان سال ۱۴۰۰ تعداد ۹ پروژه سرمایهگذاری خارجی در استان وجود داشت که سه سال بعد نیز ۹ پروژه افزوده شد و به افزایش ۱۰۰ درصدی رسید.
تکیه سرمایهگذاران خارجی به منابع مالی شخصی
مرتضی ذاکریان با بیان اینکه سرمایهگذاران خارجی به هیچ عنوان از منابع تسهیلاتی بانکها استفاده نکردهاند افزود: در ۱۸ پروژه سرمایهگذاری خارجی فعال در استان برای هزار و ۳۰۰ نفر به طور مستقیم و ۲ هزار و ۶۰۰ نفر به طور غیر مستقیم اشتغال ایجاد شده که ۶۶ درصد اشتغال مربوط به پروژههای سه ساله اخیر بوده است.
وی ادامه داد: یکی از پروژههای سرمایهگذاری خارجی فعال در استان مربوط به الیاف شیشه خضری بوده که در کمتر از یک سال به نتیجه رسید و در فاز نخست برای ۲۰۰ نفر اشتغال ایجاد شد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با بیان اینکه تولیدات این کارخانه برای صنایع هایتک مورد استفاده قرار میگیرد، گفت: این پروژه که محصولات آن صادرات محور است، باعث شده تا از خام فروشی جلوگیری و حداکثر ارزش افزوده برای استان ایجاد شود.
وی با بیان اینکه مهمترین پروژههای سرمایهگذاری خارجی استان متعلق به سرمایهگذاران چینی است، بیان کرد: بنا بر اعلام سرمایهگذار چینی الیاف شیشه خضری اگر مشکلات زیرساختی از قبیل گاز و برق رفع شود تا تعداد ۲۰ سوله راهاندازی خواهد شد.
در مرکز خدمات سرمایهگذاری خراسان جنوبی تلاش شده سرمایهگذاران خارجی به سمت زنجیرههای ارزش استان و جلوگیری از خام فروشی سوق داده شوند
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه خود را مدعیالعموم سرمایهگذاران در استان و به خصوص سرمایهگذاران خارجی میدانم، گفت: در مرکز خدمات سرمایهگذاری استان تلاش شده سرمایهگذاران خارجی به سمت زنجیرههای ارزش استان و جلوگیری از خام فروشی سوق داده شوند.
به گفته وی به استناد قانون مشوقهای اقتصادی و امورات مربوط به سرمایهگذاران خارجی و از جمله روال اداری، ثبت سرمایه، اقامت، تمدید مجوزها و اتفاقاتی که قانونگذار در اختیارشان قرار داده از جمله وارد کردن خودرو وارد کردن همراهان و سایر موارد جزو حیطه وظایف مرکز خدمات سرمایه گذاری استان است.
ذاکریان بیان کرد: در این مرکز نمایندگان تامالاختیار همه دستگاههای اجرایی که برای اعطای مجوز به سرمایهگذار خارجی نقشی دارند حضور پیدا میکنند تا امور مرتبط با سرعت بیشتری انجام شود.
اما در آغاز سال ۱۴۰۴، مقام معظم رهبری شعار سال را “سرمایهگذاری برای تولید” اعلام کردند، انتخابی که به واسطه شرایط کنونی اقتصادی کشور و چالشهایی که در زمینه تولید و اشتغال وجود دارد، بسیار هوشمندانه به نظر میرسد. بحرانهای اقتصادی داخلی و فشارهای خارجی، مانند تحریمها و نوسانات ارزی، موجب ایجاد مشکلات فراوانی در بخشهای مختلف اقتصادی به ویژه تولید شده است.
در همین راستا، شعار «سرمایهگذاری برای تولید» بهعنوان اولویت اصلی در سال ۱۴۰۴، پیامی روشن به مسئولان، بخش خصوصی، دولتی و عموم مردم است که با استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود برای تقویت تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات حرکت کنند.
بر همین اساس، استاندار خراسان جنوبی با اشاره به ظرفیتهای متعدد استان به ویژه در حوزه کشاورزی، معدنی و گردشگری استان گفت: خراسان جنوبی برای سرمایهگذاری مهیاست و مدیران نیز مکلف شدهاند که موضوع تسهیل شرایط سرمایهگذاری را در اولویت برنامههای خود قرار دهند.
سید محمدرضا هاشمی از آمادگی کامل استان برای حضور سرمایهگذاران خبر داد و افزود: دستگاههایی که زمینه سرمایهگذاری در حوزه آنها وجود دارد باید بستههای لازم را برای سرمایهگذاران آماده کنند.
وی تاکید کرد: برای جذب سرمایهگذار خارجی باید تمام توان خود را به کار گیریم و تامین امنیت پایدار برای این موضوع اهمیت دارد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با اشاره به شعار سال و تأکید مقام معظم رهبری بر” سرمایه گذاری برای تولید” گفت: اولویت با این است همه منابع، سرمایهها و مبالغ خُرد جمعآوری شده و در جریان تولید، بازدهی و سودآوری برای مردم قرار گیرد.
خراسان جنوبی رکورددار جذب سرمایهگذار خارجی در حوزه انرژی
ذاکریان افزود: مسئولیتی که در مرکز خدمات سرمایهگذاری مشخصا بر عهده ما است، اینکه سرمایهگذاری خارجی را با سرمایهگذاری داخلی مکمل و احیا کنیم.
وی ناترازی انرژی برق را یکی از مشکلات عمده و کنونی کشور دانست و بیان کرد: خراسان جنوبی رکورددار جذب سرمایهگذاری خارجی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی اظهار کرد: اکنون ۱۸ مگاوات پروژه انرژی خورشیدی با سرمایهگذاری خارجی در مدار بوده و تا چند هفته آینده نیز ۱۶ مگاوات دیگر به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی همچنین از توافق با یک سرمایهگذار اماراتی برای اجرای پروژه چهار میلیون دلاری در منطقه طبس خبر داد و تأکید کرد: توسعه زیرساختهای انتقال برق و گاز، کلید جذب سرمایهگذاران جدید است.
ذاکریان ادامه داد: همچنین دو درخواست سرمایهگذاری ۵۰ مگاوات و ۷۰ مگاواتی نیز در حال اقدام برای انجام کارهای اجرایی است در نتیجه میتوان گفت حتی از ظرفیت سرمایهگذاران خارجی برای رفع چالشهای داخلی نیز استفاده میکنیم.
سال گذشته با وجود همه تلاطمها، تهدیدات خارجی و مشکلات داخلی، پروژههای مجوزدار سرمایهگذاری خارجی در استان حدود ۳۹ درصد رشد داشته است
وی یادآور شد: سال گذشته با وجود همه تلاطمها، تهدیدات خارجی و مشکلات داخلی، پروژههای مجوزدار سرمایهگذاری خارجی در استان حدود ۳۹ درصد رشد داشته است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی افزود: همچنین پروژههای فعال سرمایهگذاری ۲۵ درصد رشد داشته است و اگر محدودیت گاز و برق نداشته باشیم این رقم همین لحظه افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاران خارجی اقبال و اعتماد خوبی به خراسان جنوبی دارند اظهار کرد: اکنون رتبه پنجم امنیت سرمایهگذاری در کشور متعلق به خراسان جنوبی است، رتبهای که سال گذشته و امسال حفظ شده و نشان میدهد فضای عمومی استان در حوزههای مختلف مجریه و قضاییه نگاه حمایتی و مثبت بوده است.
ذاکریان عنوان کرد: مهمترین مولفه امنیت سرمایهگذاری مردم استان هستند که در زمینه حفظ و میزبانی از سرمایهگذاران سرآمد هستند بگونهای که سرمایهگذاران خارجی همیشه از صداقت، تلاش، پشتکار و میزبانی مردم این استان میگویند لذا باید حداکثر استفاده و بهرهبرداری را از این فضا انجام داد تا منافع سرمایهگذاری به مردم برگشت داده شود.
وی یادآور شد: پروژههای فعال سرمایهگذاری خارجی با ارزش بیش از ۲۵۰ میلیون دلار زمینه اشتغال بیش از چهار هزار نفر را در استان فراهم کرده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۱۳ پروژه سرمایهگذاری خارجی در دست اقدام است افزود: ارزش این پروژهها از جمله در حوزه سوخت، نیروگاه خورشیدی، معدنی و صنعتی ۷۱ میلیون دلار بوده و زمینه اشتغال ۲ هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم را فراهم خواهد کرد.
جذب یک میلیارد و ۷۵۸ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی
وی از جذب یک میلیارد و ۷۵۸ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی در ۵۰ پروژه مصوب خبر داد و گفت: سال گذشته ۱۴ پروژه مصوب سرمایهگذاری خارجی در استان داشتهایم که ۱۱ مورد آن مربوط به دولت چهاردهم است.
ذاکریان از فعال شدن گمرک در محل پروژههای سرمایهگذاری خارجی خبر داد و یادآور شد: دیگر نیازی نیست برای انجام امور گمرکی به استانهای دیگر مراجعه شود، چون گمرک در محل خود پروژه مستقر خواهد شد.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی یکی از استانهای هدف سرمایهگذاری خارجی در کشور شناخته شده است تصریح کرد: تاکنون ۲۰ فرصت سرمایهگذاری در استان امکان سنجی و دو زبانه در مرکز خدمات سرمایهگذاری کشور بارگذاری شده لذا از این طریق ظرفیتهای استان در زمینه صنعتی، معدنی، فرآوری محصولات کشاورزی و محصولات و صنایع دستی در تمامی دنیا اعلام عمومی شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی از بروزرسانی کتاب ۱۲۰ فرصت سرمایهگذاری استان خبر داد و افزود: علاوه بر ۲۰ فرصت سرمایهگذاری ثبت شده مذکور، سه فرصت دیگر نیز در حال بررسی و اخذ مجوز است و بعد از تکمیل در سامانه مربوطه بارگذاری میشود.
اطلس سرمایهگذاری نقشه راه فعالان اقتصادی
وی با اشاره به تدوین اطلس سرمایهگذاری استان در ۱۳۵ لایه گفت: این اطلس نقشه راهی برای فعالان اقتصادی در انتخاب بهترین نقطه برای سرمایهگذاری است که با بهرهگیری از دادههای این اطلس، نقاط مستعد برای سرمایهگذاری به سرمایهگذار پیشنهاد میشود.
اطلس سرمایه گذاری مسیر علمی، بیطرفانه و عاری از اعمال هرگونه نظر و سلیقه بوده که بهترین نقطه را برای سرمایهگذاری مشخص میسازد
ذاکریان با بیان اینکه این اطلس در زمینه سرمایهگذاری، کاهش زمان و هزینهها برای سرمایه گذاران تهیه شده است، اضافه کرد: اطلس سرمایه گذاری مسیر علمی، بیطرفانه و عاری از اعمال هرگونه نظر و سلیقه بوده که بهترین نقطه را برای سرمایهگذاری مشخص میسازد.
وی تاکید کرد: سرمایهگذاران خارجی مشتاق و پیگر حضور و سرمایهگذاری در خراسان جنوبی هستند اما پاشنه آشیل ما توسعه زیرساختها است که با تلاش و پیگیریهای استاندار بدون شک روزهای پر امید و پررونق در این حوزه نزدیک است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی ادامه داد: اکنون در فضای بسیار خوبی قرار داریم و همه دستگاههای اجرایی حول دستورات و پیگیریهای استاندار خراسان جنوبی حرکت میکنندو با رویکرد اقتصادی که در پیش گرفته شده، این فضای ارزشمند میتواند جهشی در زمینه اقتصادی استان ایجاد کند.
با توجه به پتانسیلهای موجود در خراسان جنوبی، سرمایهگذاری خارجی میتواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این استان ایفا کند که به منظور تحقق این هدف، ایجاد زیرساختهای مناسب، حمایت قانونی و اطلاعرسانی به سرمایهگذاران حائز اهمیت است. بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای موجود میتواند آیندهای درخشان برای خراسان جنوبی رقم بزند و این استان را به قطب جذب سرمایهگذاری در سطح ملی و بینالمللی تبدیل کند.