• امروز : دوشنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : Monday - 28 April - 2025
0

زیرساخت قوی و مصرف مسوولانه، لازمه پایداری منابع آب سیستان و بلوچستان

  • کد خبر : 71513
  • 08 اردیبهشت 1404 - 14:10
زیرساخت قوی و مصرف مسوولانه، لازمه پایداری منابع آب سیستان و بلوچستان

زاهدان – تاج خبر – کارشناس حوزه آب در سیستان و بلوچستان گفت: تلاش برای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های قوی آبرسانی و مصرف مسوولانه، ۲ شرط و رکن لازم برای پایداری منابع آبی این استان است.

نازنین کاوه روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار تاج خبر افزود: در اقلیم خشک و نیمه ‌بیابانی سیستان و بلوچستان آب تنها یک منبع طبیعی نیست بلکه یکی از زیرساخت‌های حیاتی توسعه پایدار به‌شمار می‌آید، زیرساختی که در سال‌های گذشته تحت تأثیر عوامل اقلیمی، رشد جمعیت و تغییر الگوی مصرف، دچار فشار مضاعف شده است.

کارشناس حوزه آب در سیستان و بلوچستان اظهار کرد: تلاش برای توسعه زیرساخت‌های آبرسانی شرط لازم برای پایداری منابع آب بوده اما کافی نیست، حتی بهترین سیستم‌های توزیع آب نیز در برابر الگوهای ناپایدار مصرف، تاب‌آوری محدودی دارند.

کاوه تصریح کرد: در شرایطی که منابع آبی به‌ شدت محدود و بخش اعظمی از آن وابسته به عوامل فرامرزی و تغییرات اقلیمی است، «مدیریت تقاضا» به اندازه‌ «مدیریت تأمین» اهمیت دارد.

این کارشناس گفت: تابستان‌های داغ، استفاده بی‌وقفه از کولرهای آبی و افزایش همزمان مصرف خانگی، تجاری و غیرخانگی آب، سبب می‌شود در برخی بازه‌های زمانی، میزان تقاضا از ظرفیت انتقال و تولید فراتر رود و اختلالاتی در توزیع پدید آید، در این میان سهم رفتارهای فردی در سطح کلان قابل تأمل است.

وی با بیان اینکه یکی از نمودهای بارز مدیریت غیربهینه تقاضا، انشعابات غیرمجاز است، گفت: این انشعابات بدون طی کردن فرآیند قانونی به شبکه توزیع متصل شده و با هدف مصرف بی‌هزینه یا خارج از ضابطه، بخشی از منابع محدود آبی را به خود اختصاص می‌دهند.

زیرساخت قوی و مصرف مسوولانه، لازمه پایداری منابع آب سیستان و بلوچستان

مصرف هدفمند، کلید صرفه‌جویی واقعی

وی خاطرنشان کرد: ۶ هزار و ۷۰۹ انشعاب غیرمجاز آب پارسال در سیستان و بلوچستان شناسایی و تعیین‌ تکلیف شد که ۲۷۳ مورد آن در حوزه کشاورزی و فضای سبز بود.

کاوه ادامه داد: این ارقام واقعیتی بزرگ‌تر را نشان می‌دهد، در واقع بخشی از مصارف نه‌ تنها ثبت نمی‌شوند بلکه با کیفیت خدمات و فشار شبکه نیز تداخل مستقیم دارند.

این کارشناس تاکید کرد: انشعابات غیر مجاز آب ضمن کاهش فشار آب و پایداری شبکه، زیرساخت‌های توزیع را به‌دلیل دستکاری و اتصالات غیراستاندارد و سلامت آب آشامیدنی را به‌دلیل امکان ورود آلودگی تهدید می‌کند.

کاوه با بیان اینکه رفع این معضل بدون همکاری جوامع محلی، نهادهای مدنی و حمایت‌های کلان دشوار خواهد بود، افزود: دولت، مسوول تأمین زیرساخت‌هاست اما پایداری منابع آبی نیازمند همراهی جامعه است.

وی با بیان اینکه صرفه‌جویی به معنی مصرف هدفمند و متناسب با اولویت‌ها و محدودیت‌هاست، گفت: رفتارهایی چون استفاده از آب آشامیدنی برای شست و شوی خودرو یا بی‌توجهی به نشت‌ آب خانگی، اگرچه در نگاه نخست، موضوعی فردی به‌نظر می‌رسند اما در مقیاس کلان، تأثیر مستقیم بر پایداری منابع آب دارند.

وی ادامه داد: برای عبور از بحران کمبود منابع آبی لازم است دیدگاه سنتی به مصرف به نگاه ساختارمند و مسوولانه تبدیل شود، این کار نه با شعار بلکه از مسیر آموزش مستمر، شفاف‌سازی اطلاعات و ایجاد حس مشارکت عمومی قابل تحقق است.

به گزارش تاج خبر، تنش آبی و هدررفت آب در سیستان و بلوچستان، چالش‌های جدی برای توسعه پایدار این استان به‌شمار می‌آید که با اجرای راهکارهای مناسب و بهینه‌سازی مدیریت منابع آبی، می‌توان به حفظ و استفاده بهینه از آب‌های موجود کمک کرد و به این ترتیب، شرایط زندگی مردم این منطقه را بهبود بخشید.

لینک کوتاه : https://tajkhabar.ir/?p=71513

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.