به گزارش تاج خبر، نسیمی آرام از دل طبیعت، برگهای درختان را نوازش میکند، زمین زیر پایمان نفس میکشد، خورشید با تابشی گرم آسمان را زینت میدهد، زمین سخنی با ما دارد، اینکه خورشید بیپایان میتابد، به باد که همواره میوزد و به زمین که گنجینهای از گرما و قدرت در دل خود دارد.
روز زمین هر ساله در تاریخ ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) برگزار میشود، فرصتی ارزشمند برای افزایش آگاهی مردم درباره محیط زیست و چالشهای پیش رو در حفظ زمین است، شعار انرژیهای تجدیدپذیر یک پیام الهامبخش برای این روز است زیرا تاکید بر اهمیت استفاده از منابع پایدار و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی دارد.
انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی، بادی، آبی، زیستتوده و انرژی زمینگرمایی نه تنها آلودگی محیط زیست را کاهش میدهد، بلکه به حفظ منابع طبیعی و سلامت انسانها کمک میکند، این منابع به عنوان گزینههای پایدار برای مقابله با تغییرات آبوهوایی شناخته شدهاند.
اعتماد به طبیعت به ما یادآوری میکند که طبیعت خود بهترین منابع انرژی را در اختیار ما قرار میدهد، خورشید بیوقفه میتابد، باد همواره میوزد و زمین گرمای درونی خود را دارد، این منابع برخلاف سوختهای فسیلی، پایدار و پایانناپذیر هستند، با “اعتماد کردن” به این منابع طبیعی، در واقع از وابستگی به سوختهای فسیلی که عامل اصلی آلودگی و تغییرات اقلیمی هستند، فاصله میگیریم.
امسال شعار جهانی روز زمین پاک بر«توان ما، زمین ما» تاکید دارد که در واقع این شعار به پتانسیل عظیم و دستنخورده این منابع اشاره دارد، ما میتوانیم با تکیه بر فناوری و نوآوری از این پتانسیل برای تامین انرژی پاک و پایدار بهره ببریم و در عین حال این شعار یک فراخوان برای اقدام است که از افراد میخواهد که به این منابع طبیعی باور داشته باشند و در جهت استفاده از آنها گام بردارند، چه در سطح فردی (مانند استفاده از پنل خورشیدی) و چه در سطح جامعه (مانند حمایت از پروژههای انرژی بادی) است.
توسعه انرژی های تجدید پذیر اولویت محیط زیست
معاون استاندار و فرماندار بروجرد با تاکید بر اینکه استفاده از فناوری های انرژی تجدیدپذیر تاثیر مثبتی بر توسعه خواهد گذاشت، گفت: برای مقابله با ناترازی انرژی باید به سمت توسعه انرژی های تجدیدپذیر رفت و در این راستا پیگیری مجوزها و تامین اعتبار برای اجرای طرح های انرژی تجدیدپذیر باید انجام شود.
قدرت اله ولدی افزود: فناوری انرژی های تجدیدپذیر نه تنها به حفظ محیط زیست کمک می کنند، بلکه به تقویت امنیت انرژی و ترویج توسعه اقتصادی پایدار نیز منجر می شود، انرژی های تجدیدپذیر مانند خورشیدی، بادی و آبی به دلیل دسترسی نامحدود و تاثیرات کمتر زیست محیطی، جایگزین های مناسبی برای سوختهای فسیلی به شمار می رود. وی ادامه داد: فناوری انرژی تجدیدپذیر به دلیل کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، به مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک شایانی می کند، از این رو به عنوان یکی از اصلیترین ابزارها برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار مطرح هستند.
فرماندار بروجرد یادآور شد: با کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی و همچنین کاهش هزینه های مرتبط به آلودگی و تغییرات آب و هوایی، انرژی های تجدیدپذیر به افزایش کارایی اقتصادی شهرها کمک می کنند، با توسعه این فناوری ها شهرها می توانند از نظر تامین انرژی خودکفا و مستقل شوند، که این مسئله به کاهش آسیب پذیری در برابر بحران های انرژی و تحریم های اقتصادی کمک می کند.
ولدی تاکید کرد: بهره های زیست محیطی نیز از جمله مزایای انرژی های تجدیدپذیر محسوب می شود، این فناوری ها با کمترین اثرات منفی بر محیط زیست، می توانند به حفظ تنوع زیستی و کاهش آلودگی های هوا، آب و خاک کمک کند، این اقدامات، بهبود کیفیت زندگی شهروندان و حفظ سلامت عمومی جامعه را تضمین می کنند.
وی با تاکید بر اینکه حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است، گفت: حفاظت از محیط زیست باید به عنوان یک مطالبه عمومی در جامعه نهادینه شود تا بتوان این میراث گهربار را به آیندگان انتقال دهیم.
دانشگاه و حمایت از انرژی های تجدید پذیر
روزهای نمادین مانند روز زمین، آب، خاک، طبیعت و آنچه که در اقلیم و محیط زیست جای می گیرند بهانه هایی برای تاکید هستند تا به ما یادآوری کنند، آب، خاک و زمین و انرژی های طبیعی همواره و هر روز و هر زمان اولویتی انکار ناپذیر است که باید برای آنها برنامه هایی طرح ریزی کرد.
در خصوص ضرورت اهمیت به انرژی های تجدید پذیر رییس دانشگاه آیت الله بروجردی می گوید: ایده های خلاقانه و قابلیت پرورش انرژیهای تجدیدپذیر و بحران انرژی در این واحد دانشگاهی مورد حمایت قرار می گیرد.
احمدرضا مظاهری گفت: پیش بینی شده که در سال ۲۰۵۰ مصرف برق به ۱.۶ عدد فعلی می رسد و براین اساس دنیا باید۴۳ درصد برق مصرفی خود را طریق انرژی تجدیدپذیر تولید کند.
وی افزود: به عنوان یک دانشگاه جوان و پرانرژی از این سبک رویدادها استقبال می کنیم و مراکزی مانند بنیاد ملی نخبگان و پارک علم و فناوری و مراکز رشد نیز در این راستا همکاری کرده تا ایدههای که قابلیت پرورش دارند را در لرستان و غرب کشور به ثمر برسانیم، در قانون برنامه هفتم برای انرژی تجدیدپذیر راهکارهای خوبی پیش بینی شده است.
رییس دانشگاه آیت الله بروجردی بیان کرد: با توجه به بحران انرژی که در سراسر دنیا با آن روبرو هستند این موضوع در کشور ما جای کار دارد.
مظاهری اضافه کرد: در قانون پنج ساله ششم پیشبینی شده بود که از ۹۰ هزار مگاواتی که سهم برق مصرفی کشور هست پنج درصد آن را از انرژی های تجدید پذیر تولید کنیم اما با پایان یافتن قانون برنامه ششم این رقم کمتر از یک درصد است.
وی ادامه داد: در قانون پنج ساله هفتم برنامه ای برای کشور ارائه شده که ۱۲۷هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تولید کنیم که ۷۰ هزار مگاوات آن از طریق برق است.
هوشمندسازی شهر بروجرد
مدیر هسته پژوهشی انرژی و محیط زیست دانشگاه آیت الله بروجردی نیز می گوید: طرحهای پژوهشی توسط تیم این واحد دانشگاهی انجام شده و در راستای طرح هوشمندسازی شهر بروجرد اقداماتی انجام شده است.
محمد چرمیان با اشاره به اینکه در انرژی تا کنون چند کتاب در دانشگاه آیت الله بروجردی به چاپ رسیده است، افزود: هرچه قدر تخریب های طبیعی را کم کنیم به طرف پایداری جامعه حرکت خواهیم کرد، تخریب های طبیعی باید حذف شوند تا محیط اطراف ما قابل زندگی کردن شود و آثار مخربی بر طبیعت نداشته باشد.
توسعه فناوری سبز راهی برای حفظ زمین
رییس دانشگاه پیام نور بروجرد و کارشناس حوزه منابع طبیعی با اشاره به ضرورت مدیریت و توجه به رفع چالش های منابع طبیعی گفت: توسعه فناوریهای سبز و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از راهکارهای موثر در مدیریت چالش های حوزه منابع طبیعی است.
حامد امیری با تاکید بر ضرورت مشارکت مردم در حفاظت از منابع طبیعی اظهار کرد: اجرای برنامههای احیای اکوسیستمها، آموزش و ارتقای آگاهی عمومی و مشارکت جامعه در برنامههای حفاظتی میتواند در حفظ و احیای منابع طبیعی نقش موثری داشته باشد.
وی بیان کرد: این منابع، شامل جنگلها، تالابها، اقیانوسها، خاک، هوا و ذخایر ژنتیکی نه تنها زیرساختهای حیات بر روی کره زمین را تشکیل میدهند، بلکه بهعنوان سرمایههای طبیعی، نقش تعیینکنندهای در توسعه پایدار جوامع ایفا میکنند، حفاظت از این منابع بهویژه در مواجه با چالشهای جهانی مانند تغییرات اقلیمی، کاهش تنوع زیستی و آلودگیهای محیطی ضرورتی غیرقابل انکار است.
کارشناس حوزه منابع طبیعی ادامه داد: جنگلها بهعنوان یکی از مهمترین اکوسیستمهای زمین، با جذب سالانه میلیاردها تن دیاکسیدکربن، نقش کلیدی در تعدیل آبوهوا و کاهش اثرات گرمایش جهانی دارند.
امیری یادآور شد: براساس گزارشهای سازمان ملل متحد، جنگلزدایی سالانه مسوول حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی است، مراتع و تالابها نیز بهعنوان ذخیرهگاههای طبیعی کربن، از فرسایش خاک جلوگیری کرده و زیستگاههایی امن برای هزاران گونه گیاهی و جانوری فراهم میکنند.
وی اضافه کرد: لرستان با دارا بودن منابع طبیعی غنی و تنوع زیستی چشمگیر، یکی از مهمترین مناطق اکوسیستم ایران محسوب میشود، این استان با داشتن جنگلهای بلوط زاگرس، که بخشی از بزرگترین جنگلهای جهان است، نقش مهمی در حفظ تعادل آبوهوایی منطقه ایفاء میکند.
رییس دانشگاه پیام نور بروجرد افزود: جنگلهای بلوط لرستان نه تنها به عنوان ذخیرهگاههای کربن عمل میکنند، بلکه با جلوگیری از فرسایش خاک و تنظیم جریان آبهای سطحی به حفظ منابع آب زیرزمینی کمک شایانی میکنند.
امیری بیان کرد: با این حال این منابع ارزشمند در لرستان با تهدیدات جدی مواجه هستند، تغییرات اقلیمی، خشکسالیهای متوالی، آفات و بیماریهای درختان بلوط و همچنین فعالیتهای انسانی مانند قطع غیرقانونی درختان و تبدیل اراضی جنگلی به زمینهای کشاورزی، فشار زیادی بر اکوسیستمهای طبیعی این استان وارد کرده از سوی دیگر تالابهای لرستان، مانند بیشهدالان نیز به دلیل کاهش بارندگی و برداشت بیرویه آب با خطر خشکیدگی مواجه هستند.
وی اضافه کرد: منابع آبی نه تنها نیازهای اولیه انسانها را تامین میکنند، بلکه در کشاورزی، صنعت و تولید انرژی نقشی اساسی دارند، با این حال براساس گزارشهای سازمان جهانی بهداشت WHO بیش از ۲ میلیارد نفر در جهان به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند.
کارشناس حوزه منابع طبیعی گفت: خاک، این گنجینه پنهان، بستر اصلی کشت و تولید غذا است، اما براساس دادههای FAO سالانه حدود ۲۴ میلیارد تن خاک حاصلخیز در جهان از بین میرود و هوا این عنصر نامرئی نیز شرط اساسی بقای تمام موجودات زنده است.
زمین و ضرورت مسوولیت اجتماعی همگانی
مدیرکل محیطزیست لرستان نیز با تاکید بر اجرای برنامه های ارتقای آگاهی عمومی و مسوولیتپذیری اجتماعی در خصوص حفاظت از زمین و کاهش آلودگیها گفت: اجرای برنامه های متعدد شامل پاکسازی مسیرهای طبیعی و مراکز گردشگری استان، نواختن زنگ زمین پاک در مدارس و برگزاری کلاسهای آموزشی زیستمحیطی در مدارس و کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان تلاشی برای ارتقای مسوولیت اجتماعی برای حفاظت از زمین است.
کامران فرمانپور بیان کرد: همه تلاشهای ما در راستای ایجاد محیطی عاری از پسماند و آلودگی است که لازمه رسیدن به این هدف ارتقای سطح فرهنگ عمومی در زمینه حفاظت از محیط زیست با مشارکت مردم است.
کارشناسان فعال در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی علاوه بر اجرای برنامه های درازمدت و انجام فعالیت ها و طرح های دانشگاهی در راستای حفظ محیط زیست و حفاظت از زمین بر مشارکت مردم و ارتقای فرهنگ مسوولان اجتماعی همگانی در این حیطه تاکید دارند.
در این راستا برگزاری کارگاههای آموزشی درباره منابع انرژی تجدیدپذیر و اهمیت آن در زندگی روزمره، اجرای سمینارها یا سخنرانیهایی درباره تاثیرات انرژیهای پاک بر کاهش گازهای گلخانهای و برنامههای جمعآوری زباله و پاکسازی محیط همراه با نصب تابلوهای اطلاعرسانی درباره انرژیهای تجدیدپذیر مورد تاکید کارشناسان است.
شعار جهانی روز زمین برای سال ۲۰۲۵ «توان ما، زمین ما» (Our Power Our Planet) با تمرکز بر استفاده از انرژیهای تجدید پذیر است. روز زمین یک رویداد سالانه است که در سراسر جهان برای نشان دادن حمایت از حفاظت از محیط زیست برگزار میشود. شعار امسال به زیبایی ترسیم می کند که “قدرت واقعی در دستان طبیعت است برای نجات زمین تنها کافیست به منابع بی پایان آن اعتماد کنیم ؛ به خورشید، باد و زمین اعتماد کنیم و انرژی پاک را انتخاب کنیم.