به گزارش تاج خبر، بدنبال گسترش خشکسالی و بحران منابع زیرزمینی در تهران، بتازگی استفاده از پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز در دستور کار قرار گرفته است؛ گفته میشود این راهحل میتواند تهران را از خطر فرونشستهای خطرناک نجات دهد.
زهره عبادتی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار تاج خبر با اشاره به تکالیف قانونی در آییننامه اجرایی ماده ۲۲ قانون هوای پاک و الزامات برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: شهرداریها موظفاند بخشی از آبیاری فضای سبز را از محل پساب شهری تامین کنند این تصمیم همراستا با شرایط اقلیمی کشور اتخاذ شده است.
وی با تاکید بر اینکه ایران کشوری است خشک که با هر سال گرمتر و کم آبتر شدن بیش از پیش به راهکارهای جایگزین نیاز دارد، افزود: اگر مدیریت شهری تهران استفاده از پساب و تغذیه سفرههای زیرزمینی را به عنوان دو اولویت کلیدی در نظر بگیرد میتوان امید داشت که بخشی از بحران فرونشست مهار شود.
این مسوول در حوزه محیط زیست استان تهران در ادامه اضافه کرد: از یکسو برداشت بیرویه از چاهها منجر به کاهش سطح آبهای زیرزمینی و فرونشست زمین شده و از سوی دیگر توسعه شبکههای فاضلاب باعث شده فاضلاب خام دیگر به آبخوانها راه نیابد؛ همین مساله و علی رغم زیست محیطی بودن طرح تغذیه طبیعی آبهای زیرزمینی را مختل کرده است.
عبادتی درباره اقدام شهرداری در استفاده از پساب در آبیاری فضای شهری هم ادامه داد: تفاهمنامهای میان شهرداری تهران و شرکت آب و فاضلاب به امضا رسیده که براساس آن بخشی از پساب تصفیهشده تصفیهخانههای شهری به شهرداری اختصاص مییابد، این پساب زیر نظر اداره کل محیط زیست استان تهران و با پایشهای منظم آزمایشگاهی در چرخه مصرف فضای سبز قرار میگیرد.
وی با تاکید بر ممنوعیت استفاده از پسابهای غیر استاندارد اظهار کرد: استفاده از پساب ناسالم، علاوه بر تخریب خاک و پوشش گیاهی، میتواند سلامت شهروندانی را که از پارکها و فضاهای سبز استفاده میکنند، به خطر بیندازد. بیشتر بخوانید
عبادتی با تاکید بر اینکه هیچ تصفیهخانهای بدون نظارت محیط زیست اجازه تزریق پساب به فضای سبز را ندارد، افزود: چنانچه در استفاده از پسابها مغایرتی با استانداردها مشاهده شود، بلافاصله با اخطارهای قانونی و توقف فرآیند مواجه خواهد شد.

عبادتی در ادامه گفت: در کنار این اقدامات، انتظار میرود شرکت آب و فاضلاب به ازای جلوگیری از تغذیه طبیعی آبخوانها، بخشی از پساب تصفیه شده را به صورت هدفمند به تزریق در آبخوانها اختصاص دهد، این دو مسیر یعنی کاهش برداشت از چاهها و تغذیه مصنوعی منابع زیرزمینی باید بطور همزمان دنبال شوند.
به گزارش تاج خبر؛ طی سالهای اخیر با توسعه گسترده شبکه فاضلاب در تهران؛ فاضلاب خام دیگر وارد آبهای زیرزمینی نمیشود، این اتفاق اگر چه از منظر زیستمحیطی مطلوب است، اما باعث کاهش تغذیه آبخوانها شده و استفاده از پساب تصفیهشده برای جبران این خلأ، به ضرورتی راهبردی تبدیل شده است.