به گزارش تاج خبر، بنا برگفته علیرضا رحیم مدیرعامل فولاد هرمزگان، این مجموعه صنعتی رکورد روزانه تولید سههزار و ۱۴۰ تن آهن اسفنجی در مدول A در سالجاری را به ثبت رساند در حالیکه رکورد قبلی این واحد در اردیبهشتماه ۱۴۰۳، سههزار و ۱۲۵ تن بوده است.
همچنین مدول B این واحد با تولید سههزار و ۱۱۵ تن آهن اسفنجی در یک روز، رکورد قبلی به میزان سههزار و ۹۹ تن در اردیبهشتماه ۱۴۰۳ را افزایش داد.
وی تصریح کرد: این مجموعه فولادی ثابت کرده است، در صورتی که محدودیتهای انرژی نداشته باشد، همواره در خط مقدم رشد تولید و رکوردشکنی قرار دارد.
و اما؛ سختکوشان فولاد هرمزگان در واحدهای فولادسازی و احیا مستقیم موفق شدند در فروردین ماه سال ۱۴۰۴ علیرغم اعمال محدودیتهای انرژی رکوردهای جدید تولید را به ثبت برسانند.
تلاشگران واحد فولادسازی و ریختهگری مداوم شرکت فولاد هرمزگان در فروردینماه ۱۴۰۴ برای نخستین بار حد نصاب جدیدی در تولید ماهیانه تختال فولادی به ثبت رساندند و در نتیجه تناژ تولید از ۱۶۵ هزارتن عبور کرد.
رکورد جدید به میزان ۱۶۵ هزار و ۴۸۷ تن به ثبت رسیده، در حالی که رکورد پیشین این واحد در اردیبهشتماه سال گذشته به میزان ۱۶۳هزار و ۱۹۹ تن بوده است.
در این ماه رکورد ذوب تخلیهشده از کوره شماره ۲ به میزان ۷۱۳ ذوب به ثبت رسید که رکورد قبلی ۶۹۶ ذوب در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ بوده است.
در فروردینماه امسال رکورد ماهیانه ذوب تخلیه شده از کورهها به میزان ۱۳۹۵ ذوب ثبت شد و رکورد قبلی ۱۳۸۹ ذوب در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ به دست آمد.
رکورد دیگر تعداد ذوب ریختهگری شده بود که به میزان ۱۳۹۲ ذوب به ثبت رسید و رکورد قبلی ۱۳۸۴ ذوب در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ بوده است.
واحد فولادسازی در فروردینماه امسال، موفق به ثبت رکورد در ذوب تخلیه شده روزانه در کورههای ۱، ۲ و تمامی خط تولید شده بود.
متخصصین واحد احیا مستقیم فولاد هرمزگان که سال ۱۴۰۴ را با ثبت یک رکورد تولید روزانه آهن اسفنجی آغاز کرده بودند، در پایان فروردینماه موفق شدند ۱۷۳ هزار و ۱۵۲ تن آهن اسفنجی تولید کنند.
رکورد پیشین این واحد، اردیبهشتماه سال قبل، به میزان ۱۷۲هزار و ۵۰۴ تن آهن اسفنجی به ثبت رسیده بود.
همچنین در این ماه مدول A رکورد تولید ۸۸ هزار و ۳۹۷ تن را ثبت کرد و رکورد قبلی آن به میزان ۸۷ هزار و ۷۲۹ تن در فروردین ماه سال ۱۴۰۳ ثبت شده بود.
تختال یک محصول فولادی نیمه ساخته با سطح مقطع مستطیلی است که بعد از یک یا چند مرحله فرآوری دیگر در کارخانههای نوردی و تولیدکننده ورق به محصول نهایی (ورقهای فولادی) تبدیل میشود؛تختال در زبان انگلیسی (slab) تلفظ میشود.
تختالهای تولیدی این شرکت در خط نورد گرم، برای کاربری پروفیلسازی، لولههای آب، نفت و مخازن تحت فشار و قطعات سنگین فولادی مورد استفاده قرار می گیرد و ورقهای تولیدی در نورد سرد جهت کاربری ورق بدنه خودرو، بدنه لوازم خانگی از جمله یخچال، بخاری و همچنین کاربردهای ویژه مانند ورقهای قلع اندود و گالوانیزه است.
آهن اسفنجی از احیای مستقیم سنگ آهن به دست آمده و طی عملیات احیای بی واسطه، بدون نیاز به ذوب سنگ آهن، اکسیژن آن حذف می شود. در این روش، گندله سنگ آهن با عیار ۶۷%، احیا شده و گندله متخلخل تشکیل می شود. این محصول پس از ذوب و احیا در فولادسازی، در فرآیند ریخته گری به شکل محصولات مورد نیاز در می آید و به سه شکل اسلب (تختال)، بیلت (شمش) و میلگرد مورد استفاده قرار می گیرد.
شرکت فولاد هرمزگان در کنار خلیج نیلگون همیشهفارس در زمینی به مساحت ۹۵ هکتار در ۱۳ کیلومتری غرب شهر بندرعباس و در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس واقع شده است که با وجود این شرکت استان هرمزگان به قطب سوم فولاد کشور تبدیل می گردد.
ویژگی این شرکت مجاورت با آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس جهت دسترسی آسان به آبهای آزاد، نزدیکی به مخازن عظیم گاز عسلویه، مجاورت با ذخایر سنگ آهن گل گهر، مجتمع بندری شهید رجایی و حمل و نقل جاده ای و ریلی است.
این شرکت زمینه اشتغال پایدار ۱۵۰۰ نفر بصورت مستقیم و ۶ هزار نفر بصورت غیرمستقیم فراهم شده که با اجرای طرح توسعه این میزان به تعداد ۳ هزار نفر بصورت مستقیم و ۱۲ هزار نفر غیرمستقیم افزایش می یابد.