به گزارش تاج خبر از کردستان، انتقال خون و فرآوردههای آن نجات دهنده زندگی بسیاری از بیماران است و هر روز در جهان بسیاری از افراد به خون و فرآورده های خونی سالم نیاز پیدا می کنند.
با توجه به وقوع حوادث و سوانح گوناگون شامل تصادفات رانندگی، سوختگیها و اعمال جراحی، نیاز به خون همیشگی است و بعضی افراد نیز برای ادامه زندگی عادی خود به دریافت منظم خون یا محصولات آن نیازمند هستند.
با وجود پیشرفتهای وسیع در علم پزشکی هنوز ماده ای که بتواند به طور کامل جایگزین خون شود، ساخته نشده است، بنابراین برای درمان بیمارانی که به خون و فرآورده های آن نیاز دارند لازم است از افراد داوطلب خون گرفته شود و پس از طی مراحل مختلف به مصرف بیماران برسد.
اما در برخی ایام سال از جمله ماه رمضان و تعطیلات نوروز، مراجعه مردم به مراکز انتقال خون کاهش می یابد؛ در حالیکه همانطور که اشاره شد، این نیاز همیشگی است.
در رابطه با وضعیت اهدای خون در کردستان و جزئیات بیشتر با “علیرضا نصیریفر” مدیرکل انتقال خون کردستان گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن در ذیل می آید.
بارها اطلاع رسانی شده که ماه رمضان اهدای خون کم می شود؛ سال گذشته و امسال وضعیت چگونه بوده است؟
نصیریفر: براساس تجربهای که داریم، طی سال های گذشته در ماه رمضان و تعطیلات نوروز، میزان اهدای خون کاهش می یابد. طبق آمار موجود، در رمضان سال ۱۴۰۱، ۲ هزار و ۵۰۰ واحد خون اهدا شد و این عدد در رمضان سال قبل به ۲ هزار و ۲۰۰ واحد رسید و امسال هم با این سابقه، تصور می کنم خونگیری باز هم کاهش یابد.
دلیل کاهش آمار اهدای خون، طولانی بودن فاصله سحر تا افطار، ترس از اختلال در روند روزه داری و تصور ضعف و بیحالی مفرط است.
اما با توجه به اینکه نیاز به خون مستمر است و بیماران زیادی همواره به خون نیاز دارند، از شهروندان درخواست می کنم در ماه رمضان، اهدای خون را فراموش نکنند؛ چرا که هر لحظه ممکن است سانحهای، جراحی یا تصادقی اتفاق بیفتد که بیمار نیاز به فرآورده های خونی دارد.
قابلیت ذخیره و نگهداری فرآورده های حاصل از خون بر اساس استانداردهای جهانی، ملی و نوع فرآورده از ۳ تا ۳۵ روز است و بر این اساس استمرار اهدای خون اجتناب ناپذیر است.
در همه گروه های خونی، نیاز به اهدای خون داریم؟
نصیریفر: بله در تمام گروه های خونی نیاز به خونگیری داریم، به همین خاطر از شهروندان نیکوکار استان درخواست داریم حتما در ماه رمضان نیز برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.
از هر کیسه خون، سه فرآورده شامل گلبول قرمز متراکم، پلاکت و پلاسما تولید میشود که هر فرآورده جان یک بیمار را نجات میدهد.
برای ماه رمضان چه تمهیداتی برای مراجعه اهداکنندگان اندیشیده شده است؟
نصیریفر: انتقال خون کردستان در ماه رمضان از ساعت ۸ صبح تا ۱۳ ظهر و از ۱۷ عصر تا ۲۲ شب، آماده دریافت خون از اهداکنندگان است و در روزهای خاص و شب های قدر هم در شهرهای قروه، سریشآباد و بیجار هم طبق برنامه خونگیری انجام می شود.
قرار بود هفته دولت سال گذشته ساختمان جدید انتقال خون کردستان به بهره برداری برسد، این پروژه به کجا رسید؟
نصیریفر: کار احداث ساختمان جدید انتقال خون کردستان حدود ۱۲ سال قبل شروع شد اما به دلیل کمبود بودجه، هنوز افتتاح نشده است.
این پروژه در بخش قراردادها بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما ۳۰ درصد بقیه که شامل امکانات و تجهیزات است، به دلیل کمبود اعتبارات، هنوز به سرانجام نرسیده است.
مجری این طرح اداره کل راه و شهرسازی است و ۲ سه ماه قبل، مذاکراتی با این اداره کل داشتیم اما به خاطر زمینی که در کنار این ساختمان وجود دارد، کار به نتیجه نرسیده است. انتقال خون نیاز به وسعت بییشتری دارد؛ چرا که انتظار داریم در آینده امکانات بیشتری از جمله بخش اشعه گاما برای خون های اشعه دیده به آن اضافه کنیم، پس نیاز است این زمین نیز در اختیار سازمان انتقال خون قرار گیرد.
بهرحال به دلیل کمبود اعتبارات، تجهیزات خریداری نشده است اما از تهران قول داده اند این مهم انجام شود و پیگیر این موضوع هستیم.
۱۹ مرکز درمانی مصرف کننده خون در استان کردستان وجود دارد و ۲ مرکز انتقال خون ثابت در سنندج و سقز نیز به مردم خدمات ارایه می دهند.