به گزارش تاج خبر از لرستان، کامران پیرزادی روز چهارشنبه افزود: بر اساس اعلام شبکه مراقبت و پیش آگاهی چگنی و بازدید اکیپ مشترک مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان و مدیریت شهرستان، ریزش اولیه آفت سن غلات در برخی مزارع حوزه عمل مرکز ویسیان مشاهده شده است.
وی تصریح کرد: هر ساله آفت سن غلات در اواخر زمستان و اوایل بهار با گرم شدن تدریجی هوا و تامین “درجه روز رشد” مورد نیاز خود از اماکن زمستانگذران در زیر بوتههای گون و درختان بلوط در ارتفاعات و کانونهای سن، خارج و جهت تغذیه به سمت مزارع گندم و جو پرواز میکنند که مشاهده اولین سن در مزارع را اصطلاحا “ریزش سن” میگویند.
وی اضافه کرد: شبکههای مراقبت و پیش آگاهی استان به صورت روزانه و مستمر از مزارع بازدید و اقدام به تراکم گیری آفت کرده و در صورت رسیدن تراکم آفت به نُرم مبارزه تعیین شده در دستورالعمل، نسبت به اطلاع رسانی لازم جهت مبارزه اقداممی کنند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به وجود فاصله زمانی بین ریزش آفت در مزارع تا رسیدن تراکم آفت به نُرم مبارزه افزود: شبکههای مراقبت و نظارت باید تدارک و تامین سموم مورد نیاز توصیه شده، سرویس، کالیبراسیون و آماده سازی سمپاشها و برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی برای بهرهبرداران در فرصت زمان قبل از شروع مبارزه را در دستور کار قرار دهند.
پیرزادی با تاکید بر اهمیت زمان مناسب مبارزه از کشاورزان خواست از سمپاشی مزارع قبل از توصیه کارشناسان خودداری کنند چراکه بررسی سوابق تحقیقی و اجرایی در ایران و سایر کشورهای سن خیز دنیا حاکی از این است که مبارزه اصولی و فنی با این آفت تنها با شناخت و آگاهی ومبارزه به موقع میسر خواهد بود.
وی تصریح کرد: کشاورزان حین مبارزه با علف های هرز و قبل از اعلام کارشناسان برای سم پاشی سن اقدام نکنند چراکه اثر مثبتی نخواهد داشت وبا از بین بردن حشرات مفید، موجب تضعیف محصول می شود.
شرایط فعلا بحرانی نیست
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان با تاکید بر اینکه “سن”، اصلی ترین آفت مزارع گندم و جو در کشور است افزود: فعلا در مرحله مشاهده آفت هستیم بنابراین تعداد به نُرم مبارزه نرسیده است و شرایط بحرانی نیست.
پیرزادی گفت: سال گذشته ۱۷۰ هزار هکتار مبارزه با آفت سن در مزارع لرستان انجام شد و طی حدود ۶ سال گذشته سن زدگی در اراضی لرستان کمتر از نیم درصد بوده است در حالیکه درجه بندی برای عدم کیفیت محصول سن زده، تا ۲ درصد تعیین شده است.
وی با اشاره به فعالیت ۵۷ مرکز خدماتی و ۶۹ شبکه پایش و مراقبت تصریح کرد: با توجه به سرمای فعلی هوا، انتظار می رود تعداد آفات و تخمگذاری آنها کم باشد.
وی تاکید کرد: پیشنهاد می شود کشاورزان نسبت به آماده سازی دستگاه های سم پاش و سموم مورد تاکید کارشناسان اقدام کنند و آمادگی داشته باشند تا مبارزه نه زود و نه دیر هنگام انجام نشود تا تاثیر مطلوب را برجا بگذارد.