به گزارش تاج خبر از بوشهر، دکتر حمید اسدپور تاریخ نگار بوشهری و عضو هیات علمی دانشگاه خلیج فارس و یکی از نویسندگان کتاب بوشهر در دوره پهلوی گفت: این اثر روایتی از تحولات بوشهر با رویکردی جدید بر مبنای پارادایم واقعگرایی شکل گرفته است.
این استاد دانشگاه و مورخ جنوبی افزود: شناخت هر کدام از مناطق ایران میتواند به تبیین هرچه بیشتر تاریخ این سرزمین کمک کند و روشنگر و مکمل فهم دقیقتر از تاریخ این مرزوبوم شود، یکی از این مناطق کهن، استان بوشهر است.
وی افزود: اهمیت شناخت تاریخ بوشهر در آن است که از یک سو در کنار سواحل خلیج فارس قرار گرفته است که نه تنها یک شاهراه سیاسی و اقتصادی حیاتی در طول تاریخ بودهاست؛ بلکه محل مبادلات فرهنگی و اجتماعی نیز به شمار میرفته است.
اسدپور یادآورشد: بوشهر دارای پسکرانههای ارزشمندی بویژه در زمینه ارتباطات و کشاورزی است که خود از دیرباز مورد توجه حاکمان قرار گرفته و این مساله در پیوستگی با تاریخ بوشهر تا دوره معاصر نیز تداوم یافتهاست.
وی اظهارکرد: تاکنون تحقیقات گوناگونی در مورد تاریخ شهر بوشهر و استان بوشهر به زیور طبع آراسته شدهاست که اکثر این تحقیقات مبتنی بر تاریخ بوشهر در دوره قاجاریه یا پیش از آن است و در واقع، بیشتر پژوهشهای انجامشده مبتنی بر تاریخ بوشهر از دوره افشاریه تا پایان دوره قاجاریه است و هنوز تحقیق جامعی در مورد تاریخ استان بوشهر در عصر پهلوی صورت نگرفتهاست.
اسدپور ادامه داد: اگرچه معدود تحقیقاتی نیز انجامشده که بسیار ارزشمند بودهاند؛ ولی تنها به یک موضوع خاص توجه کردهاند. یک مشکل دیگر این پژوهشها هم آن است که در آنها روند تحولات پسکرانههای استان بوشهر مورد غفلت قرار گرفته و تنها تمرکزشان بر برخی تحولات بندر بوشهر بودهاست.
عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس یادآور شد: همه این دلایل باعث شد تدوین اثری که بتواند تا حدودی این مشکلات را برطرف کند و تاریخ استان بوشهر را در دوره پهلوی، تحولات مهم این دوره و تأثیر آن بر این استان را پوشش دهد، طوریکه پرداختن به پسکرانههای بوشهر، تنها متکی به تاریخ سیاسی نباشد زیرا جنبههای گوناگون تاریخ به مانند حلقههای زنجیر چنان به یکدیگر وابستهاند که پرداختن صرف به یکی از آنها و نادیدهگرفتن تأثیرشان بر یکدیگر میتواند لغزشهای اساسی در یک پژوهش را در پی داشته باشد. به همین دلیل بر آن شدیم تا اثری جامع و جدید پیرامون تاریخ استان بوشهر در دوره پهلوی تدوین کنیم.
اسدپور با تاکید بر اینکه این اثر به رویدادها و تحولات استان از سال ۱۳۰۴ خورشیدی تا ۱۳۳۰ میپردازد، تصریح کرد: این پژوهش در چند بخش از قبیل اوضاع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سازماندهی شده است. همچنین در این بخشها مسائل اداری، انتخابات، قاچاق، گمرک، بازرگانان و بویژه موضوع های اجتماعی و فرهنگی مانند بهداشت، آموزش و غیره مورد توجه واقع شده است.
وی ادامه داد: همچنین این پژوهش با بهرهگیری از منابع دست اول پهلوی و سود جستن از گزارش های روزنامهها و اسناد سعی در توصیف و تحلیل توامان مطالب این دوره به شکل کامل مستند دارد.
این تاریخپژوه جنوبی گفت: در واقع در این اثر رویکرد جدیدی بر اساس پارادایم واقعگرایی شکل گرفته که در راستای پرهیز از روایتها و نگرشهای یکسویه پیرامون تحولات و رویدادهای تاریخی استان تلاش میکند، روایتی همهجانبه، منصفانه و علمی ارائه داده و تاریخ را آنگونه که بوده، نشان دهد نه آنگونه که ما تمایل داریم.
وی افزود: با همکاری آقای اسکندری در این اثر تلاش کردیم تاریخ مردمی و به عبارتی تاریخ اجتماعی و کاربردی را تدوین کنیم. علاوه بر این، سعی کردیم که با رجوع به منابع دست اول، گزارشها و اسناد موجود، تحولات را بهگونهای تبیین کنیم که شناخت دقیقی از رویدادها بهدست داده شود، همچنین اسناد و منابع فراهم شده در این اثر و گزارشهای مورد استناد در آن همگی به منزله منابع و سرچشمههایی هستند که میتواند دستمایه سایر پژوهشگران گرانقدر برای انجام تحقیقات گستردهتر و جدیتر قرار گیرد.
کتاب تاریخ بوشهر در دوره پهلوی به همت انتشارات «میراث ماندگار» در ۴۵۲ صفحه بهصورت مصور منتشر و راهی بازار کتاب شده است